Da li znate šta znači OK?

thumbs-up-999787_960_720
pixabay.com

Lifestyle

Da li znate šta znači OK?


Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

„OK“ je univerzalna reč koja dolazi iz engleskog jezika – američkog slenga, a označava termin „sve je u redu“. OK je izraz koji je bez sumnje osvojio svet.

Koriste ga ne samo Amerikanci i Britanci, već svi ljudi na planeti.

Iako poreklo ovog izraza nije sasvim utvrđeno, postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Prvo pismeno korišćenje izraza „OK“ dogodilo se u subotu, 23. marta 1839. godine, kada je u bostonskim novinama Boston morning post izašao tekst o satiričkoj organizaciji nazvanoj „Anti-Bell Ringing Society“:

Razlog pisanja „O.K.“ kao sinonima za „all correct“ (sve je u redu, sve tačno) i nije tako čudan ako se uzmu u obzir jezički trendovi koji su vladali tih godina.

Namerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za „all correct“ – korišćenje izraza „oll korrekt“ – bilo je izuzetno moderno i „kul’“ tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Početni trend skraćivanja izraza upotrebom njihovih početnih slova, kao npr. i.s.b.d (it shall be done), r.t.b.s (remains to be seen), kao i s.p. (small potatoes)… vremenom je trebalo unaprediti, tako je tih dana postalo moderno skraćivanje izraza upotrebom njihovih inicijalnih slova, bez obzira na pravopis. Među popularnijim izrazima tih dana bio je i o.w. kao skraćenica za „all right“ (oll write).

Izraz „all correct“ dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza „OK“ održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svetom.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top