Zašto muškarce pale naši orgazmi i zašto to nije dobra stvar

c15063af1d6948a228642115d57e974599c91d64_articlemain

Ljubav i seks

Zašto muškarce pale naši orgazmi i zašto to nije dobra stvar

Da, to su tipični frajeri – i kada su naši orgazmi u pitanju, nekako vodu nateraju na svoj mlin…

Kao da nije dovoljno što muškarci po defaultu doživljavaju više orgazama od nas žena, nova studija objavljena u ‘Journal of Sex Research’ otkrila je kako frajeri osim zadovoljstva postizanjem vlastitih orgazama posebno zadovoljstvo doživljavaju priuščujući svojim partnerkama vrtoglave orgazmične užitke. Naime, kada mi žene doživimo orgazam, oni to smatraju svojom zaslugom, odnosno postignućem zbog kojeg osećaju dodatno zadovoljstvo.

Istraživanje je okupila 810 ispitanika koji su morali zamišljati da privlačna žena tokom seksualnog odnosa s njima je ili nije postigla orgazam, a svaki od ispitanika nakon toga je trebao oceniti nivo svog seksualnog zadovoljstva te koliko se muževno osećaju s obzirom na ‘odigrani’ scenarij. Muškarci su se očekivano muževnije osećali te su pokazivali veći nivo zadovoljstva kada su zamišljali da je žena tokom seksa s njima uspela postići orgazam.

I iako nema ništa loše u tome da pozitivno delujemo na svoje partnere na svaki mogući način pa tako i ovaj, stručnjaci vide jedan problemčić u ovakvom pomalo seksističkom shvaćanju ženskog orgazma. Naime, unatoč pokazanom povećanom interesu za ženski orgazam, on se opet može shvatiti kao nešto što koristi muškoj seksualnosti. Ali čak ni to nije jedini problem, već je problem i to što se heteroseksualnim muškarcima ženski orgazam prezentuje kao nešto što su im dužni dati, odnosno kao nešto što izvlače iz šešira, a što žene kulturološki prezentuje kao pasivne primateke nečega što im muškarci daju. Osim toga, takvo predstavljanje ženama povećava pritisak da glume orgazme kako bi se njihovi partneri bolje osećali, odnosno kako bi zaštitile njihove osećaje.

Onoga trenutka kada ženski orgazam postane nešto što služi muževnosti, a prestane biti nešto što predstavlja oslobođenje žene ili primarno njeno seksualno zadovoljstvo, e to je trenutak s kojim imamo problema jer on znači da su i žena i žensko zadovoljstvo samo nešto što služi jačanju muževnosti naših partnera. A to je stav s kojim nismo nimalo ok!

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top