DOSTOJEVSKI Kad prestanete da kukate, videćete da imate razlog da budete srećni

1

Lifestyle

DOSTOJEVSKI Kad prestanete da kukate, videćete da imate razlog da budete srećni

Fjodor Mihajlovič Dostojevski je bio jedan od najuticajnijih pisaca ruske književnosti i jedan od najvećih pisaca svih vremena. Njegovo zadiranje u najmračnije delove ljudskog srca, zajedno sa nenadmašnim trenucima prosvetljenja, imaju ogroman uticaj na književnost 20. veka.

Pored pisanja bavio se i novinarstvom i filozofijom. Njegova dela istražuju ljudsku psihu tokom veoma teškoh političkog i sociološkog perioda u Rusiji.

Prema mnogima bio je svetski pisac u rangu Šekspira i Servantesa. U njegova najznačajnija dela spadaju: „Zapisi iz mrtvog doma“, „Poniženi i uvređeni“, „Zapisi iz podzemlja“, „Zločin i kazna“, „Idiot“, „Mladić“, „Braća Karamazovi“.

U svom istraživanju ljudske psihe, veliki Dostojevski je primetio:

fjodor dostojevski citati

– Čovek je sklon nabrajanju svojih nevolja, ali nikada ne nabraja svoje radosti. Kada bi ih nabrojao onako kako to one zaslužuju, uvideo bi da svako ima dovoljno sreće u životu.

Postavimo sebi pitanje: zašto smo skloniji da se žalimo, nego da se radujemo? Zašto smo više skloni da kritikujemo, nego da hvalimo?

Neko od najvećih svetskih psihologa bi zasigurno imao odgovor na ova pitanja, ali ključ je u tome da se zapitamo sami.

Nije li život dar?

O Karlu Gustavu Jungu pisali smo dosta u našoj kategoriji Ljudi. I sami znate da u toj kategoriji osim o običnim i javnosti nepoznatim ljudima pišemo i o naučnicima, psihijatrima i svima onima koji nas inspirišu da budemo bolji. Uvek prvo polazimo o sebe, pa to prenosimo vama.

Ako vam se svidela ova anegdota o poznatima, podelite je na društvenim mrežama ili čitajte još ovde. Molimo da, ako vam se sviđa tekst, lajkujete i podelite na društvenim mrežama. Pišemo originalne priče za vas u mnogim kategorijama, ali nam ih mnogi portali uzmu i ne potpišu nas. Piplmetar je mala porodična radionica vesti i zanimljivih sadržaja i posebno ih kreiramo za vas. Tebe. Živimo od vas koji čitate ono što pišemo. Ali stvarno živimo samo od toga. Hvala.

Izvor: Piplmetar

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top