Vladeta Jerotić: Kakav vam je brak, takvo vam je i dete!

2

Kuća i porodica

Vladeta Jerotić: Kakav vam je brak, takvo vam je i dete!

Jedino dete prima u igri drugo dete takvo kakvo jest, odrasli gledaju jedan drugog onako kako bi želeli da drugi budu

“Deca ne učvršćuju brak. Tamo gde je dobar, brak može postati još bolji s decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak.”

“Ono što će odlučiti da se dete pogrešno razvija je nedostatak topline, sigurnosti i autoriteta kod samih roditelja. Jer ako je dete zaista na početku bespomoćno, od koga ono može dobiti onaj prvi neophodan impuls ka sigurnosti i zbrinutosti nego od roditelja. Ono nema nikakav drugi kriterijum za vlastitu vrednost nego priznanje koje dobija od svoje najbliže okoline.”

“Jedino dete prima u igri drugo dete takvo kakvo jest. Dete za drugo dete jest. Odrasli gledaju jedan drugog onako kako bi želeli da drugi budu, ili kako bi želeli da sami budu, a pošto se uvere (ako se uvere) da ljudi nisu takvi, oni ih kritikuju, jednom rečju, odbijaju ih prihvatiti za ravnopravne u igri odraslih, primiti ih onakve kakvi stvarno jesu.”

“Malom detetu je više nego ikom i ikada kasnije potrebna pažnja, društvo, zaštita, moralno ohrabrivanje i ljubav. Pretpostavka je da se ljubav zapravo rađa u onom ranom životnom dobu kada dete oseti da je njegova potreba za sigurnošću relativno zadovoljena, i to da ju je pre svega zadovoljila majka koja u to unosi svoja neposredna i nesebična osećanja”.

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić / www.6yka.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top