8 načina na koje bradavice mogu vas da upozore na ozbiljne zdravstvene probleme

female-832266_1280
pixabay.com

Lepota i zdravlje

8 načina na koje bradavice mogu vas da upozore na ozbiljne zdravstvene probleme

Dlakave bradavice uopšte nisu toliko uvrnute koliko ste mslili

Bradavice nisu samo ukras, to već znate. Ali ono što sigurno ne znate jeste da one mogu da ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako primetite čudno nabiranje kože ili plikove pune vode po koži oko bradavica, posetite doktora. Ovo može da bude simptom raka dojke. Evo još nekih činjenica za koje verovatno niste čuli.

Iscedak iz bradavice je često normalan i može da se javi iako niste trudni i ne dojite, ako se bradavica stisne. Ali ako se iscedak pojavi bez pritiska na bradavicu i još ima krv, odmah se javite lekaru.

Prema istraživanjima čak 27,2 miliona Amerikanaca ima treću bradavicu negde na telu. Često ih mešaju sa mladežima ili pegama. Nisu opasne i uklanjaju se hiruškim zahvatom koji traje 30 minuta.

Dobar sportski grudnjak može da smanji nadraživanje bradavica tokom vežbanja. Ali ako primetite da su vam iz čista mira bradavice iritirane, crvene i da vas svrbe javite se lekaru. To može da bude pokazatelj Pagetove bolesti, redak oblik raka koji zahvata bradavice i kožu oko njih.

Dlakave bradavice su normalne čak i kod žena. Pažljivo ih uklonite, a ako postanu bolne i uvećaju se obratite se za pomoć lekaru.

Bol u bradavicama tokom dojenja je normalan. Ali ako se bol produži, konsultujte stručnjaka jer možda vaša beba ne dobija dovojno mleka. Uvećanje grudi takođe može da dovede do pojave bola u bradavicama, kao infekcija koju izaziva Kandida.

Skoro 15 procenata žena ima problem sa uvrnutim bradavicama još od rođenja i to nije razlog za brigu.

Ako ste mislili da su bradavice erogena zona samo za žene prevarili ste se. To je i erogena zona muškaraca, a stimulans iz ovog dela putuje sve do mozga i centra koji oseća zadovoljstvo u vagini, klitorisu i cerviksu. Oni koji razmišljaju o pirsingu bradavice, treba da imaju na umu da zbog oštećenja nerava mogu da izgube osećaj u bradavici.

(Telegraf.rs)

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top