Hoćeš da ostaneš u braku zbog dece? Prvo odgovori na ova 4 pitanja!

divorce-2254714_1280
pixabay.com

Kuća i porodica

Hoćeš da ostaneš u braku zbog dece? Prvo odgovori na ova 4 pitanja!

Dobro razmisli pre nego doneseš bilo kakvu odluku…

Kada si na ivici razvoda, pitanje „da li ostati ili otići?“ može da bude poprilično komplikovano, naročito ako su deca umešana. Mnoge majke se odlučuju da ostanu u braku do određenog doba deteta, ali Rebeka Hendriks porodični terapeut iz Njujorka kaže da to često baš i nije najbolje rešenje, već može napraviti situaciju gorom.

Ona smatra da pre nego se odlučiš na bilo koji korak, treba da odgovoriš na ova četiri pitanja:

1. Da li si dobar uzor kada je veza u pitanju?

Ti i tvoj suprug ste detetu glavni uzori – objašnjava Hendriks. To znači da ako ste konstantno jedno drugom za vratom, pokazujete loše ponašanje u vezi. Ako je ljubav prikazivana kao bol, vaše dete može da odraste plašući se da uđe u pravu, ozbiljnu vezu jer ne želi da ponovi ono što se dešavalo sa mamom i tatom.

2. Da li stres koji doživljavaš zbog braka utiče na roditeljske veštine?

Ako te to što nemaš partnera koji ti treba stresira i čini ljutom, dete do oseti. Iako je razvod tužan i zastrašujuć, takođe može da donese emocionalno olakšanje za celu porodicu. Krajnje „svetlo“ i sreća zamenjuju hroničnu tenziju.
3. Šta zapravo čekaš?

Uobičajno je da želiš da sačekaš da dete završi sa vrtićem ili možda fakultetom pre nego se rastavite, ali zapitaj se zašto misliš da bi to bilo bolje? Da li čekaš da deca krenu u školu kako bi počela ponovo da radiš ili čekaš dok se ne završi srednja škola jer misliš da bi razvod u tom trenutku poremetio previše dete? Izvagaj koliko bi te koštalo da se sada rastanete u odnosu na to da čekaš još ko zna koliko godina. Pokušaj da vidiš razvod i sve njegove posledice kroz dečje oči, a možda bi mogla i da se oko toga posavetuješ sa profesionalcem.

4. Kako to što ostajete zajedno zaista utiče na decu?

– Ako je mentalno ili fizičko zdravlje tvog deteta u opasnosti, treba da odeš – kaže Hendriks. Ako ne znaš kako da se izboriš sa tim, potraži pomoć terapeuta koji ima iskustvo sa decom. Razlozi za ostajanje ne treba da prevagnu u odnosu na hronični stres koji uzrokuje loš brak.

Izvor: Srbija Danas

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top