TO NIJE NORMALNO: 5 simptoma menstruacije koji ukazuju na VEĆI zdravstveni problem

stomach-2437890_1280
pixabay.com

Lepota i zdravlje

TO NIJE NORMALNO: 5 simptoma menstruacije koji ukazuju na VEĆI zdravstveni problem

Dobro obrati pažnju…

Mnoge žene ne obraćaju pažnju na ono što im telo poručuje misleći da to tako treba da bude. Iako su neki simptomi zaista uobičajni kada je menstracija u pitanju, moguće je da neki označavaju ozbiljniji problem.

1. Redovno ti ispadaju zgrušeni komadi krvi

Ako imate „grudvice“ krvi, to je sasvim normalno, međutim ako se one javljaju prečesto i veće su (kao golf loptice) onda to može biti znak da imate fibrode u materici. To su nekancerogene izrasline koje moraju da se uklone – kaže doktorka Džesika Šeperd iz Ilinoisa.

2. Redovno ti se tampon ili uložak natopi za sat vremena ili manje

Ovo može biti znak da imaš polipe ili fibroide, a ukoliko osećaš uz krvarenje i vrtoglavicu obavezno se javi lekaru jer postoji mogućnost da si anemična. Takođe, hormonski disbalans je još jedna od mogućnosti, pa je potrebno da odeš kod doktora kako bi našli način da se to reguliše.
3. Menstruacija ti traje duže od 7 dana

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi ti se mensturacija produžila, a najčešći je naravno stres. Takođe postoje žene kojima jednostavno duže traje. Međutim, ako to nije slučaj sa tobom, moguće je da imaš sindrom policističnih jajnika i polipe u materici. – U najgorem slučaju može biti rak, pa te simptome ne želiš da zanemaruješ, već otiđi kod ginekologa na proveru.

4. Tvoj ciklus je kraći od 20 dana

Naravno, ponovićemo, svaka žena ima različiti ciklus, ali ako ti se odjednom dešava da je kraći nego inače moguće je da je u pitanju ovulacijska disfunkcija ili loš rad štitne žlezde. Takođe može biti pokazatelj polita ili sindroma policističnih jajnika.

5. Preskočila ti je menstruacija, ali nisi trudna ili ne dojiš

Ukoliko si pod velikim stresom ili radiš vežbe velikim intenzitetom, to može biti uzrok preskakanja ciklusa – kaže Šeperd. Problemi sa štitnom žlezdom takođe mogu biti razlog preskakanja, pa nije na odmet da odeš i proveriš o čemu se radi.

Izvor:  

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top