Jedan od najtužnijih praznika u hrišćanstvu: Danas će pomoć doći svima koji su u nevolji!

blur-1867402_1280
pixabay.com

Kuća i porodica

Jedan od najtužnijih praznika u hrišćanstvu: Danas će pomoć doći svima koji su u nevolji!

Jedini uslov je da se iskreno pomolite

Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je jedan od najtužnijih praznika. Na današnji dan, oni se sećaju života i velikog stradanja Svetog apostola Stahija, Amplija, Urvana i drugih.

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Neki od tih „malih apostola“ bili su i Sveti apostoli Stahije, Amplije i Urvan.

Sveti Stahije je bio prvi episkop Vizanta. Živeo je i propovedao u 1. veku i bio je pomoćnik Svetom Andreju Prvozvanom. Veruje se da je mnoge pagane preobratio u hrišćanstvo, da je važio za dobrog i pravednog čoveka i da je bio veliki govornik naročito kada su hrišćanske besede bile u pitanju. Posle šesnaest godina episkopovanja mirno je umro 54. godine. Posebno se slavi u Rumuniji i Rusiji.

Sveti Amplije i Urvan takođe su bili saradnici Svetom Andreju i od njega su bili postavljeni za episkope – Amplije u Lidi, ili Diospolju Judejskom, a Urvan u Makedoniji. Poznati po tome što su uništavali idole i propovedali hrišćanstvo, na sebe su navukli gnev mnogobožaca, pa su ih oni obojicu ubili.

Hrišćanski vernici danas se sećaju i drugih „malih apostola“, koji su postradali u slavu Isusa. Sveti Narkis je bio episkop u Atini, zbog vere je mučen i tako ubijen. Sveti Apelije bio je episkop u Irakliji Trakijskoj i, nakon dugog i bogougodnog života umro je u dubokoj starosti. Sveti Aristovul, brat apostola Varnave, propovedao je veru Hristovu u Britaniji, i tamo mirno skončao.

Svi ovi svetitelji danas su primeri iskrene i duboke ljubavi i posvećenosti Bogu. Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate ovim apostolima molitvom: Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

Prema narodnom verovanju, svima koji su u molitvi iskreni, pomoć će doći.

Izvor: Dnevno.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top