Tajna dobrog braka? Muškarac koji ima ovo!

wedding-443600_1280
pixabay.com

Ljubav i seks

Tajna dobrog braka? Muškarac koji ima ovo!

Prema američkom psihologu i stručnjaku za veze dr. Johnu Gottmanu, muškarac koji ima tu određenu karakteristiku, savršena je „pretpostavka“ za dobru vezu
Potrebno je puno posla kako bi se održala dugotrajna veza. Prema naučnicima koji istražuju veze, sreća zavisi o partnerstvu, ali i znatnim delom o ponašanju muškarca.
Muškarac koji zna
Američki psiholog dr. John Gottman u svom je dugotrajnom istraživao pratio 130 „sveže“ venčanih parova, te je otkrio da sasvim poseban tip muškarca jako dobro „funkcioniše“ u vezama.

Najlošija varijanta
Prema Gottmanovoj statistici postoji verovatnost od 81 posto da će doći do bračnog kraha ako muškarac nije spreman (barem pokušati) prihvatiti svet osećaja svoje partnerke i dopustiti „uticaj“ istoga. Dakle, muškarac kojem je teško pomiriti se da nije uvek u pravu i ne želi to promeniti (to jest promeniti sebe zbog žene), najlošija je varijanta za jednakopravnu, sretnu vezu koja treba dugo trajati.
Raritet: emocionalno inteligentni muškarci
Prema Gottmanovom istraživanju čak 65 posto svih muškaraca ući će u vezi u svađu – umesto da ponudi rešenje problema. Prema istom istraživanju tek 35 posto muškaraca pokazalo se emocionalno inteligentnima.

Psiholog objašnjava to ponašanje pre svega specifičnim polnim odgojem koji počinje još u ranom detinjstvu, gde se kod devojaka usađuje kako o osećajima treba razgovarati, konflikte rešiti razgovorom te se otvoreno suočavati s problemima. Zbog toga je većina žena (pa čak i u nesretnim vezama) spremna prilagoditi se predlozima rešenja svog partnera i njemu se za ljubav promeniti. Obrnuto je to puno ređe slučaj.

Muškarci kojima nedostaje emocionalna inteligencija, često se opiru uticaju žene iz straha da ne izgube svoju muškost, dok se emocionalno inteligentna gospoda brinu za osećajni svet svoje partnerke – čak i kad je u potpunosti ne razumeju, spremni su poraditi na svom ponašanju i – njoj za ljubav – „dopustiti joj“ da ga promeni.

Izvor: miss7

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top