Maco, bebo, pile… Kako tepate jedno drugom?

white-1822497_1280

Ljubav i seks

Maco, bebo, pile… Kako tepate jedno drugom?

Zakleli ste se da nikada nećete tepati partneru koristeći neku od tih reči, ali eto vas – u srećnoj vezi sa „svojim pilencetom“.

Izluđivalo vas je kada čujete parove koji jedno drugom tepaju i nazivaju kucom, macom, piletom – toliko da ste obećali sebi da to nikada neće izaći iz vaših usta. Međutim, nešto kasnije, eto vas u srećnoj ljubavnoj vezi sa partnerom kojem tepate na ovaj način.

Zašto to radite? Pa, ispostavilo se da postoji naučno objašnjenje za to, a kao i za mnoge druge stvari, za to su zaslužni naši roditelji.

„Tepanje je zaista često, u svim kulturama, a najčešće tepaju majke širom sveta“, kaže neuroantropolog Din Folk.

„Tako govore deca kada tek nauče da pričaju, ali se na taj način takođe izražava ljubav i podubljuje se veza između majke i deteta“, kaže ona.

Studije su pokazale da bebe vole tepanje i vole kada im se obraćaju tim rečima koje pokazuju ljubav, a posebno kada im to govore majke.

Folkova objašnjava da smo kasnije, u odraslom dobu, skloni tome da svom partneru tepamo jer se na taj način vraćamo u detinjstvu i sećamo se svoje prve ljubavi – majke.

Dakle, možda vas tepanje nervira, ali to je prirodan način da se povežete sa partnerom ili partnerkom.

Pored toga, neka druga istraživanja pokazuju da tepanje pomaže ljudima da budu otvoreniji u odnosu sa partnerom i da budu opušteniji.

„To partnerima omogućava da budu na neki način slobodni, nesputani granicama koje nam donosi život odraslog čoveka“, kaže profesor Frenk Nasel sa Univerziteta u Luizvilu.

Postoji još jedan razlog zašto partnerima tepamo – to oživljava našu unutrašnju potrebu za igrom.

„U detinjstvu sve učimo kroz igru“, kaže psihoterapeut dr Nen Vajz. „Socijalno povezivanje je ključno za psihičko blagostanje, tako da tepanje aktivira urođeni sistem za povezivanje sa drugima kroz igru“, dodaje.

Zato nemojte da vas bude stid ako imate neki „blesavi“ nadimak za svog partnera jer to zapravo može da doprinese vašoj vezi.

Izvor:mondo

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top