Skloni tu fotografiju s Fejsbuka, telo ti je ružno

1

Lepota i zdravlje

Skloni tu fotografiju s Fejsbuka, telo ti je ružno

Gubitak kilograma često je prva stvar koja se nameće ženama nakon porođaja. Pred njih se, glasno ili tiho, sugestivno, postavlja zahtev da izgledaju kao da nikada nisu prošle kroz trudnoću. I, kao da briga o detetu i vlasitita borba da…

Gubitak kilograma često je prva stvar koja se nameće ženama nakon porođaja. Pred njih se, glasno ili tiho, sugestivno, postavlja zahtev da izgledaju kao da nikada nisu prošle kroz trudnoću. I, kao da briga o detetu i vlasitita borba da se prihvati sopstveno telo nisu dovoljni, stvara se, bespotrebno, pritisak od strane okoline. Dve žene su odlučile da promene neke stereotipe i upustile se u projekat kojim bi ohrabrile sve žene koje se suočavaju sa sopstvenom slikom nakon poroda i istovremeno pokazale svima svu lepotu ispunjenu nesavršenostima.

625533_1459119997645459_1955027963_nNa fotografiji: početak 4th Trimester Project-a 2013. godine. Vels drži svoju osmomesečnu ćerkicu, Nova Emerej. Srce njene sestre blizankinje prestalo je da kuca u trećem mesecu Ešline trudnoće, usled neuravnoteženog krvnog protoka.

Ešli Din Vels očekivala je blizankinje, ali zbog komplikacija u toku trudnoće izgubila je jednu devojčicu. Druga je preživela, ali fotografkinja iz Čikaga 2012. godine suočila se sa najtežim iskustvom svog života, u kom se osećala neugodno u sopstvenom telu: “Moj svet se srušio. Imala sam gomilu problema da se izborim sa slikom o sebi, a uz to sam osećala i da sam omanula kao majka.”

Sredinom 2013. godine, ova žena odlučila je objaviti na svom Fejsbuk profilu i profesionalnoj stranci fotografiju na kojoj drži svoju bebu uz opis svog iskustva koje je preživela tokom trudnoće. Ova fotografija bila je početak nečeg novog, ne samo za Ešli. To je bila pozivnica upućena svim ženama koje su proživele nešto slično.

download (13)Na fotografiji Ešli Din Vels i Lore Vici Vilson su blizankinje Vanese Martin, koje su imale problema sa svojim malim srcima još pre rođenja i bile su na ivici smrti. Srećom, nakon nekoliko hirurških intervencija, obe devojčice su preživele. Nešto posle, Martin je otkrila da ima rak dojki i morala je da izvrši duplu mazektomiju.

“Želela sam da vide da je to što im se desilo, što nam se desilo, nešto što se desilo i drugima, da nisu same u tome. Želela sam da ih uverim da je važno da podele svoju priču. Odgovor je bio neverovatan.” Tako se rodio4th Trimester Bodies Project – projekat kojim se prikazuju tela trudnica u četvrtom tromesječju – kojim su Vels i fotografkinja Lora Vici Vilson okupile više od 1 500 žena iz preko pedeset gradova u osam zemalja. Svaka objavljena fotografija je i pored toga što govori za sebe, praćena kratkom pričom uslikane žene.

download (7)Na fotografiji: Čelsi Halverson, žena koja je izgubila dve bebe zbog genetskog poremećaja. Kada je već izgubila svaku nadu da će postati majka, desilo se malo čudo i dobila je ćerku River u februaru 2015. godine.

“Sve priče su neverovatne: žene koje su izgubile svoje bebe, koje su usvojile ili dale dete na usvajanje, koje su preživele teške zdravstvene probleme, koje su transrodne ili deo nekonvencionalnih porodica. Ali kolektivna istorija je nešto najjače, najmoćnije ovde. Skup svih ovih priča nam pokazuje koliko su žene jake, pokazuje šta sve samo one mogu podneti, izdržati i s čim se, samo one, mogu nositi”, rekla je Vels.

download (8)Fotografija natala pre dve godine priča priču Harli Krejn, majke četvoro dece. Njena ćerka Vana preminula je sedam dana nakon rođenja zbog sindroma poznatog kao iznenadna smrt novorođenčeta ili smrt u kolevci. Samo mesec dana nakon smrti bebe, Harli je otkrila da je trudna i da nosi blizance. Deset meseci nakon rođenja Sare i Roksas, začeta je Džuno.

Od 2013. godine, Vels i Vilson bile su u potrazi za ženama koje bi učestvovale u ovom projektu: “Birale smo gradove prema zainteresovanim stanovnicima. Ukoliko bi bilo više zainteresovanih žena, a mi imale dovoljno sredstava da se tamo i uputimo, samo bismo se spakovale i krenule. Primale smo donacije putem našeg sajta kako bismo nastavljale svoju turenju.”

Žene koje je okupila ova inicijativa rekle su kako se njihova prerspektiva sopstvenog tela promenila. Kada su se suočile sa sopstvenim strahovima, usudile da stanu ispred kamere i ispričaju svoju priču, počele su da se prihvataju: “To pouzdanje se uvećava kada shvate da su deo velikog kolektiva i da ih ljudi koji su videli fotografije smatraju prelepima.”

download (10)Na slici: Florens Aferi-Gordon, žena koja se borila sa svojom kilažom od detinjstva. Patila je od dijabetesa i srčanih problema zbog svoje prekomerne težine. Podvrgla se hirurškom zahvatu 2008. godine, kojim joj je ugrađen gastritički bajpas i izgubila je šezdeset i šest kilograma. Njena prva beba je umrla u sedamnaestoj sedmici trudnoće, a što je Florens odvelo u depresiju i loše prehrambene navike. Nekoliko godina kasnije dobila je Solomona kog zove svojim Detetom Duge, duge koja je motivisala da vodi zdrav život. 

Reakcija većine na ovaj projekat bila je pozitivna, ali ipak nisu svi bili oduševljeni. Fotografkinje su se suočile sa velikim problemom cenzure 2014. godine. Tada im je zatvorena Fejsbuk stranica, kao i devet naloga na Instagramu: “Dobile smo mnoštvo prijava zbog objavljivanja ovih fotografija. Zanimljivo je da se danas od nas traži da skinemo neseksualne slike golih žena, a kada svi mediji prikazuju seks neprestano, to je potpuno prihvatljivo.” Nakon razgovora sa predstavnicima Fejsbuka, ova društvena mreža je dozvolila da nastave svoj rad na njenom domenu.

Primarni cilj projekta četvrtog tromesječja jeste borba protiv pritisaka, nerealnih očekivanja i nametnutih ideala koje društvo nameće ženama: “Želele smo da pokažemo da ima bezbroj oblika tela i da se ne uklapamo svi u isti kalup i baš zato postoji beskonačnost oblika.”

download (11)Na slici: Fibi Amador. Ova žena je imala komplikovan porođaj. Doktori su morali da izvrše carski rez, što je bilo teško i zastrašujuće iskustvo za ženu koja nikada u životu nije imala niti jednu operaciju. Njena beba je imala nekoliko zdravstvenih problema prve sedmice po rođenju, ali je uspela da se izbori za život.

Na sreću Fejsbuk je odustao od cenzure. Nažalost, cenzura društva i dalje traje. Na sreću, imamo projekte poput ovog, koji slave telo žene kakvo god da je. Svako je jedinstveno i lepo, samo treba naučiti gledati.

download (12)Na slici iz 2015. godine: Amber Heris, majka dvoje dece, čiji se brak raspao dve godine nakon rođenja mlađe ćerke, kada je Amber otkrila da je lezbijka. Sada živi sa decom i svojom partnerkom Tobi.

Autor: Maja Mihajlović

Izvor: Lolamagazin

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top