10 izdajničkih znakova da partner opasno manipuliše vama

3

Ljubav i seks

10 izdajničkih znakova da partner opasno manipuliše vama

Prilično ironično, u vezama gde bi trebalo da imamo ljubav, pažnju i podršku, ponekada nas se dogodi da nas partner kontroliše kao marionetu. Najgore od svega jeste što ponekada toga nismo ni svesni i krivimo sebe zbog problema u vezi. Ako se pitate da li i je vaša veza takva, pogledajte koji su to najčešći trikovi koje manipulatori koriste i jednostavne načine kako da im odolite.

1. Vi ste krivi. Uvek
Svi manipulatori imaju jednu zajedničku veštinu: odlični su u tome da učine da se osetiti krivim i kada to niste. Da li ste nekada upitali partnera za pomoć i dobili odgovor tipa: „Da li ti je palo na pamet da sam možda zauzet? Rekao sam ti da imam posla! Zašto uvek misliš samo na sebe?“ I eto vas, krivi što se pitali za pomoć. U ovom slučaju, vaš partner je jedan od onih ljudi oko kojih se ce svet okreće. Kako biste se suprostavili ovakvoj manipulaciji, sledite sledeće korake:

• Shvatite da partner želi da vas kontroliše.

• Ostanite smireni.

• Podsetite ih da su odrasli i odgovorni za svoje ponašanje.
2. I oni su žrtve. Uvek
Zar ne sažaljevate jadno malo mače? Tako manipulatori žele da ih vidite. Njihov život je veoma težak i bolan tako da morate da saosećate sa njihovom nesrećom (i pomognete im sa dodatnim poslom). Manipulatori koriste ovaj trik kada traže „uslugu“ ili pokušavaju da izbegnu odgovornost. Ako ste primetili da vam partner često puni glavu emotivnim pričama iz svog nesrećnog života, ovo može biti slučaj. Međutim, ne mešajte ovo sa situacijama kada partner deli osećanja sa vama kako bi dobio podršku. Manipulator pokušava samo da izvuče korist.
3. Provociraju
Kada manipulator nema više argumenata, pokušaće da koristi provokaciju kao poslednje sredstvo. Može reći stvari zog kojih će se normalna osoba upitati da li je manipulator pri čistoj svesti ili će pokušati da uradi nešto što će biti okidač za vaše negativne emocije i zbog čega ćete se naljutiti. Svrha ovoga jeste da vas uključi u besmislenu svađu i natera da kažete nešto što će iskoristiti u svoju odbranu. Recite im da to što govore nema smisla – sigurno ćete videti tragediju ravnu Šekspirovoj. Ako uočite ovakvo ponašenje, ostanite mirni i ne nasedajte na provokacije. Vratite razgovor na glavnu temu. Ako partner nastavi da se ovako ponaša, bolje je da ljubazno okončate razgovor.
4. Pritiskaju vas
Što manje vremena imamo da odlučimo, manje vremena imamo za razmišljanje. Manipulatori vas pritiskaju da brzo donesete odluke tako da ne možete o nima zaista da razmislite. Zato je od globalne važnosti da date odgovor nakon minuta razmišljanja. Nikada ne donosite odluku odmah, Izdvojte vreme za razmišljanje. Ako vas partner i dalje pritiska, usporite ih tako što ćete reći da ćete razmisliti o tome.
5. Vaši problemi? Nikad čuli za njih
Druga stvar koja je zajednička manipulatorima jeste da ne mare. Ako želite da razgovarate o problemima i podelite svoja osećanja, manipulator će verovatno uraditi nešto od sledećeg:

• Izbegavaće razgovor i pretvaraće se da je zauzet.

• Okrenuće razgovor na svoje probleme: „Užasno je što su ti dali dodatni posao danas? Možeš li da zamisliš kako je meni što moram da se borim sa tim svaki dan?“ Mislite li da je vaš partner zabrinut zbog vaših problema nakon ovoga?

Ne postoji mnogo načina da zaštitite sebe od ovakvog ponašanja. Verovatno bi bilo bolje da pronađete drugog partnera, brižnijeg i saosećajnijeg.

6. Umreću bez tebe
Ova manipulativna tehnika obično se zove emotivno ucenjivanje i verovatno je najzlobnija i najsebičnija od svih. Manipulator igra na kartu vašeg straha i krivice, prebacujući odgovornost za njihov život i zdravlje na vas. Drugim rečima : „Ubiću se ako me ostaviš.“ Ali, to je samo pretnja i veće su šanse da vidite sneg u julu.

Da biste izbegli manipulaciju na ovaj način:

• Zapamtite da je to samo pretnja koju partner koristi kako bi osigurao svoje blagostanje.

• Podsetite partnera da niste odgovorni za njihove odluke.
7. Zar nisi to rekla?
Još jedna zlobna tehnika koju manipulatori koriste jeste preispitivanje i sumnjanje u sopstveno sećanje i razum. Zasnovana je na krivljenu prošlosti i uvrtanju činjenica kako bi se manipulator postavio u najbolji moguči položaj i zbunio vas.

„Ne, sigurno te nisam tako nazvao. Šta? Setio bih se da si me pitala za pomoć. Nešto nije u redu sa tobom danas.“ Ovako to izgleda u praksi. Neki manipulatori ovaj trik koriste toliko vešto da počnete da preispitujete sopstveno pamćenje. Nije lako nasesti na ovu igru. Uzmite u obzir sve stvari:

• Oslonite se na svoje pamćenje. Budite sigurni da ste zapamtili stvari kakve jesu.

• Insistirajte na tome da se sećate vrlo dobro šta ste rekli, ali ne upuštajte se u svađu.
8. Oni su kao pokvarena ploča
Manipulatori ne žele da razgovaraju o uobičajenim problemima. Oni su zadovoljni sada i ovde. Oni vas lukavo navedu da je raspava završena pre nego što jeste. Zato započinjete stare svađe iznova i iznova. Zapravo je lakše naterati zidove da progovore nego manipulatora da promeni stav, ali ovo su dva saveta koji će vam pomoći da ne nasednete na njihovu igru:

• Uvek imajte na umu temu rasprave.

• Zapamtite šta je uzrokovalo problem i zašto ste započeli razgovor.
9. Koriste trikove
Manipulatori koriste ovaj jednostavan trik da bi dobili od vas ono što žele. Prvo preuveličaju zahtev u ogromnoj meri, a onda iznesu naizgled manji, pravi zahtev. „Dobro, ako ne možemo jesti srce plavog kita za večeru, zašto ne bismo izašli i večerali u onom italijanskom restoranu?“ Verovatnije ćete izabrati onaj koji je lakše ostvariti. Ipak, trik je u tome da ne morate da birate. Lako ćete izbeći ovu manipulaciju ako zapamtite 2 stvari:

• Zapravo ne morate da pomognete.

• Vaše odluke bi trebalo da su zasnovane na racionalnoj osnovi, a ne poređenju.
10. Prave se ludi
Pretvaranje da ne razumete bez sumnje je detinjast trik, ali to nije problem za manipulatore. Oni koriste sve kako bi zadržali sebe u povoljnom položaju. Ne postoji mnogo načina kako da izbegnete ovakvo ponašanje, ali je možda prava odluka da odvedete partnera u prodavnicu i kupite mu igračku koju želi. Ali, čekaj, odrasli smo, zar ne? Zato je bolje da:

• Pokušate drugačiji pristup kada postavljate isto pitanje.

• Ponašate se na isti način. Da li partner koji odbija da vam pomogne zaslužuje bolji tretman?

Manipulacija je karakterna osobina, pa zapamtite da manipulatora ne možete učiniti boljom osobom. Oni će se držati svog ponašanja i po cenu raskida sa vama.

Izvor: Fokuzz

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top