8 rečenica koje morate govoriti detetu svaki dan

girl-797837_1280
pixabay.com

Kuća i porodica

8 rečenica koje morate govoriti detetu svaki dan

Jedno je sigurno: odgajanje i vaspitavanje dece nikada nije lako. Međutim, ako se pridržavamo nekih smernica, možemo znatno da olakšamo ovaj proces i sebi i detetu. Postoje određene stvari koje bi trebalo da govorite deci što češće. Osim što ćete učvrstiti vezu sa detetom, ove reči su veoma važne i za samopouzdanje vašeg mališana. Pogledajte o kojim se rečima radi.

1. Istrajnost
Ovo je prva važna stvar koju bi trebalo govoriti deci: „U redu je, pokušaj opet:“ Ovo pomaže detetu da razume da su prepreka važan deo procesa učenja.
2. Zahvalnost
Važno je naučiti dete da kaže hvala u ranom dobu, jer će to imati dugoročan uticaj na način na koji komunicira. Zato treba reći „Hvala ti što…“ što češće, kako biste i svoje dete naučili da to govori. Oni takođe brzo uče da poštuju druge.
3. Ponos
„Ponosan sam na tebe.“ Ovo su takođe reči koje bi vaše dete često trebalo da čuje. Kada govorite ovo svom mališanu, stvarate kod njega lep osećaj i pomaže mu da izgradi samopouzdanje.
4. Nešto posebno
„Ti si nešto posebno.“ Kada govorite ovo detetu, dajete mu do znanja koliko vam znači.

5. Poverenje
Kada se vaše dete prihvati novog izazova, trebalo bi da kažete nešto poput: „Znam da možeš to.“ Ako pokažete da imate poverenje u svoje dete, i ono će imati poveranja u sebe.
6. Bliskost
„Tako sam srećan što te imam.“ Srce vašeg deteta će poskočiti kada čuje ove reči. One pokazuju da vam je dete centar života.
7. Volim što te vidim
AKo ste bili razdvojeni neko vreme, recite detetu da vam je puno nedostajalo. To će mu pokazati da mnogo mislite na njega kada ste razdvojeni.
8. Ljubav
Zvuči staromodno, ali detetu je dovoljno reći „Volim te“. Ove reči funkcionišu u svim životnim situacijama.

Pokušajte i sami. Nema ničeg negativnog u ovim rečima, a imaće pozitivan, dugoročni uticaj na vaše dete.

Izvor: Fokuzz

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top