SVETSKO ČUDO: Pronađen lek za rak pluća?

1376097_stockphotocolorfulmedicalcapsulesinpetridisheslaboratoryconcept188703320-1_ff

Lepota i zdravlje

SVETSKO ČUDO: Pronađen lek za rak pluća?

Za ovo revolucionarno istraživanje hrvatski profesor je dobio 3,25 miliona dolara

Igor Štagljar je Hrvat koji radi kao profesor odeljenja za biohemiju i medicinsku genetiku na Univerzitetu u Torontu, a sa svojim timom naučnika došao do zaista neverovatnog otkrića.

On je, nakon istraživanja koje je trajalo pet godina, rekao da je u pitanju tehnologija koja je uspešna u lečenju tumora pluća.

– Lek je spreman za upotrebu i počećemo da ga primenjujemo u Hrvatskoj, a vrlo brzo i u Kanadi. Primenili smo novu tehnologiju koju smo razvili pre tri-četiri godine i s kojom sada možemo da proučavamo oko 500 različitih bolesti. Ona je na neki način svetsko čudo koje će uskoro biti primenjivano ne samo za pronalaženje leka protiv raka pluća već proučavamo i lekove protiv karcinoma jetre, prostate i karcinoma dojke – rekao je Štagljar.
Njegovo istraživanje dobilo je i nagradu, kao i novčanu pomoć od 3,25 miliona dolara.


FOTO: PRINTSCREEN

Ipak, profesor je naglasio da je rak bolest koju nikada nećemo pobediti.

– Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednog dana razumeti na molekularnom nivou, ali ih nikada nećemo pobediti. Oni su jako pametni i evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lekom, postaju rezistentni. Poenta celog istraživanja tumora je da ih u sledećih 20-30 godina tretiramo kao hronične bolesti – rekao je on.
Štagljar je objasnio i kako možemo smanjiti rizik od ove bolesti, i naglasio da geni takođe imaju uticaja na pojavu raka.

– To je samo devet odsto. Ostalih 91 odsto dolazi iz okoline. Četrdeset odsto svih karcinoma možemo sprečiti tako što ćemo paziti šta jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija i da ne pušimo – rekao je.

Autor:kurir.rs
Foto: Shutterstock, Foto: Printscreen

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top