15 saveta mlađem sebi: Ne bih se više toliko brinuo oko svega

pixabay.com

Lifestyle

15 saveta mlađem sebi: Ne bih se više toliko brinuo oko svega

U zrelim i starijim godinama lako je shvatiti gde smo najviše grešili pa su zato novinari skupili kolekciju najčešćih saveta kako da mlađi ljudi žive sretnije i bolje

1. Sve radiš ispravno
Nemoj se previše opterećivati mišljenjima drugih, time što ti budućnost nosi ili jesi li dobro odlučio. Donesi ih, odluči i idi dalje! Svet nije okrutan, naprotiv svi imamo nekoga ko nas voli i podržava i na njih se treba usmeriti.

2. Nemoj početi pušiti
Grozna navika koja uništava zdravlje, ali i finansijsku situaciju.

3. Pokušaj svaku noć spavati barem 7 sati
Nemoj eksperimentisati s raznim ciklusima spavanja, telo treba odmor, dopusti mu da se oporavi i da ti sledeći dan bude ispunjen energijom.

4. Neka te vode snovi i ciljevi
Uvek misli prvo na sebe. Nemoj se sramiti svojih želja i ciljeva. Usreći samog sebe prvo, jer ćeš jedino tako moći usrećiti i ljude oko sebe.

5. Ne odgađaj
Za sve u životu postoji idealno vreme. Kad si mlad i ideš u srednju školu ili na fakultet – uči. Iskoristi sve što ti se nudi – slušaj profesore, preispituj svet oko sebe. Kasnije je jako teško nadoknaditi sve što si u mladosti propustio budući da život nosi i porodicu, obaveze, posao, račune i to na svakodnevnoj bazi.

6. Bolje se pripremi za prijamne ispite
Daj sve od sebe da upišeš srednju školu ili fakultet koji želiš, nemoj upisati nešto samo zato što možeš. Sa strukovnim školama i fakultetom sebi određuješ budućnost, a lepše je raditi nešto što voliš, nego što ne voliš.
7. Ne troši na gluposti
Momentalni hirovi ti mogu odneti puno novca. Ne troši suludo na gluposti, skupu odeću i stvari koje nisu trajne. Radije štedi i ulaži u sebe – u svoje znanje i budućnost.

8. Nemoj se previše brinuti oko ispita, eseja ili radova…
Bitni su, ali ne toliko. Izaberi smer koji odgovara tvom karakteru i daj sve od sebe, ali nemoj dopustiti stresu da dominira tvojim životom. Iskoristi sve šanse koje ti se pruže za vreme školovanja – reskiraj i idi na takmičenje, pokušaj osvojiti stipendiju, javi se za rad na projektu – iz svega toga ćeš dobiti vredno iskustvo.

9. Nosi kapu, kvalitetno donje rublje i debele čarape zimi
Više se brini za svoje zdravlje, nego za izgled. Nosi kapu, rukavice, šal i debelu jaknu tokom zime. Nikog ne zanima kako izgledaš u jakni. I uvek se potrudi imati kvalitetne cipele.

10. Slušaj roditelje i nemoj ih vređati
Iako ćete beskrajno mnogo puta imati različito mišljenje i što ćeš se osećati kako te ne razumeju – uvek se seti da ti žele najbolje pa čak i onda kad to pokušavaju na krivi način.

11. Odrasli nisu puno drugačiji od dece
Ni odrasli nisu posve sigurni u sebe i oni imaju mišljenja koju su možda kriva, stoga ne uzimaj srcu sve što odrasli govore. Uzmi u obzir njihovo iskustvo i izjave, ali nemoj dopustiti da to ima prevelik uticaj na tvoje životne ciljeve, odluke i stavove. Poslušaj, promisli i prilagodi.
12. Zaštiti svoju privatnost
Zaštiti lozinkama računar, laptop, mobitel – pazi na osobne informacije koje deliš na društvenim mrežama. Često se znaju ljudima obiti o glavu.

13. Ne ostajte u otrovnim odnosima
Ako imaš odnose koji su teški i nepromenjivi, ako nemaš dobar odnos sa svojim partnerom, ako imaš loš posao i želiš dalje – reži i kreni dalje! Gore ne može…

14. Ceni mladost – to je razdoblje života kad su sva vrata otvorena, a brzo prolazi
Uživaj u slobodi, novim iskustvima, igri, prvim poslovima, fakultetu, putovanjima – uživaj u životu. Zapamti ovo vreme mladosti. Kasnije u životu često ćeš se prisećati svih dogodovština iz ovog razdoblja pa se pobrini da se imaš čega setiti.

15. Budi svoj/svoja, prati svoje snove bez obzira na sve
Ovo je tvoj život, ne život tvojih roditelja ili prijatelja. Hodaj svojim putem i živi ga punim plućima.

Izvor: 24sata.hr

loading...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top