9 stvari koje svaki par MORA da uradi ako želi čvrst i srećan brak

wedding-443600_1280
pixabay.com

Ljubav i seks

9 stvari koje svaki par MORA da uradi ako želi čvrst i srećan brak

Možda mislite da ste spremni da stanete na ludi kamen, ali razmislite opet. Da li ste vas dvoje zaista spremni na ovaj korak? Pre nego što odlučno kažete „da“, setite se da je brak ogromna stvar koju nikako ne treba uzimati olako. Postoji nekoliko stvari koje morate proći i uraditi zajedno pre nego što pristanete „i u dobru i u zlu“. Tek onda možete biti sigurni da će živeti srećno do kraja života.

1. Velika svađa
Na prvom mestu – svađa. Nemojte se zbuniti. Svađe su neizbežni deo svake veze. Ako niste imali dobru, staru prepirku do sada, sada je pravo vreme. Naravno, nemojte provocirati svađu, nego sačekajte da se ona dogodi prirodno. Psiholozi ovo preporučuju jer se svađe mogu ružno završiti. Oboje morate znati da ćete preživeti nakon nje. Takođe, morate videti u šta se partner ože pretvoriti tokom rasprave i da li možete sa tim da se nosite. Ako partner ne može da poštuje vaše osetljive teme kada je ljut, to je problem. Ranjive tačke su nešto što ne treba dirati i kada ste vi u pitanju i kada je u pitanju vaš partner.
Stoga, ne odstupajte od problematičnih tema. Razgovor o njima zaista može biti dobar za vezu. Čak i ako se na momente budete loše osećali, znaćete kako da se nosite sa svađama u braku. Takođe, želite da budete sigurni da partner neće postati fizički nasilan.
2. Upoznavanje porodica
Možda mislite da se venčavate sa jednom osobom, ali vi se spajate i sa njenom porodicom. To su ljudi koji su mnogo duže sa vašim partnerom, a da ne pominjemo krvnu vezu. Zato je dobra ideja da bar upoznate roditelje budećeg supružnika pre nego što uplovite u bračne vode. Upoznavanje roditelja onog drugog, daće uvid obema stranama kako da se uklope i sami postanu deo te porodice. Ta porodica će biti deo vašeg života u budućnosti kao i života vaše potencijalne buduće dece.
3. Upoznavanje društva
Kada razmatrate brak sa nekim, dobro je da znate sa kim ta osoba provodi vreme. Osoba ne bira porodicu u kojoj će se roditi. Međutim, bira prijatelje. Taj izbor govori mnogo o njihovoj ličnosti. Prirodno je razgovarati s prijateljima o budućem žiivotno događaju (braku). U vašu korist ide i upoznavanje partnerovih prijatelja. Ako se stvari uzburkaju u budučnosti, trebaće vam sva podrška koju možete dobiti. Ako vaš partner ima prijatelje koji vas vole, to će značiti manje konkurencije i glatke odnose.
4. Razgovaranje o finansijama
Novac je čest razlog za svađu u braku. Zato, pre nego što se zakunete jedno drugom, razmislite i porazgovarajte o tome kako ćete se nositi sa finansijskim krizama. Ko će biti glavni hranitelj, bar u početku i čiji prihodi će se spašavati? Bilo bi pametno diskotovati o ovim stvarima. Ne samo da ćete imati sigurnost, već će ovo sprečite mnoge svađe u budućnosti.
Ako vas dvoje možete da se suočite sa ozbiljnim finansijskim problemima zajedno, odlično. Međutim, možete da probate i da diskutujete o hipotetičkim situacijama. Nadamo se da nikada nećete imati finansijkse probleme. Međutim, to je neizbežno osim ako niste bezobrazno bogati ili super štediša. Zato sedite i porazgovarajte!

5. Budite otvoreni po pitanju svojih mana
Ne postoji razlog da svom partneru kaže svaku svoju sramotnu naviku. Ako ih neće povrediti, ne moraju zaista da ih znaju. Na primer, to što uživate u serijama iz 80-ih godina nije njihova stvar. Međutim, vaš problem sa hrkanjem može biti. Pojavite se bez šminke ispred partnera. Moraće da čistite lice svako veče i u braku takođe. Fer je da partner zna kako zaista izgledate. Fer je i da vi vidite njihovu rekaciju na vašu prirodnu lepotu. Zbog uvredljivih reči o vašim ožiljcima od akni možete ponoo razmisliti o vašoj vezi. To pokazuje i kakva je osoba vaš partner.
6. Skeleti iz ormara
Ako u vašoj problemi postoje bilo kakvi veliki problemi, sada je pravo vreme da ih kažete. Možda se radi o istoriji tumora, Daunovom sindromu, Alchajmerovoj bolesti. Naravno, niko ne može da zna kada će ga tragedija zadesiti. Međutim, dobro je znati da li se glavna osoba u vašem životu može nositi sa tim. Partner mora znati i ako vi imate neke zdravstvene probleme. Ovo se odnosi i na mentalne poremećaje koji mogu zakomplikovati vaš život. Takvi problemi su i astma, dijabetes, opsesivno-komplusivni poremećaj, posttraumatski stresni premećaj i slično. Nisu svi ovi problemi uvek očigledni. Ne možete očekivati da druga osoba bude voljna da se njima nosi u braku. Zato je važno da budete otvoreni po ovim pitanjima.
7. Zaseban život
Ovo će zvučati malo kontradiktorno, ali vidite možete li živeti odvojeno. Brak je dobra stvar, ali je važno da upoznate sebe. Gubljenje sebe zbog druge osobe može biti sjajno na medenom mesecu. Međutim, svaka osoba mora da zna da stojina svojim nogama. Stoga, provedite noć sa prijateljima s vremena na vreme. Ili jednostavno izađite sami. Vidite da li vas dvoje možete da se nosite sa malo ljubomore i samoće. Niko ne želi da je vezan za kuću svaki dan i noć. Uverite se da vam partner veruje i da se oboje možete zabaviti bez onog drugog. Možda ćete prisiljeni da budete odvojeni zbog poslovnih putovanja itd. Ako i kada se to desi, ne želite da postanete namestljivi i zastrašeni, već snaga i podrška svom partneru. Očekivali biste od svog partnera da uradi isto za vas.
8. Naučite da se izvinite
Na početku smo spomenuli svađe. Morate naučiti da se iskupite i izvinite kao odrasla osoba nakon svađe. Morate biti sigurni da će i vaš partner učiniti isto. Ako bilo ko od vas ima problem sa izvinjavanjem i priznavanjem krivice, tu postoji problem sa egom. Nema ničeg lošeg u priznanju da smo pogrešili. Ako imate partnera koji ume da uvidi sopstvene greške, izvukli ste džek pot.
9. Spremnost na kompromis
Svi vrednujemo različite stvari, ali je ključno koliko smo spremni da pravimo ustupke po pitanju njih. Na primer, možda slavite religiozne praznike, a vaš partner više vrednuje svetovne praznike. Morate pronaći sredinu ako mislite da vaša veza potraje. Naravno, ovo je još važnije ako dolazite iz različitih religija, kultura i područja. Međutim, važno je i da znate da se zauzmete sa sebe. To znači da oko nekih vrednosti i odluka nema nagodbe i kompromisa. Na primer, ako mrzite laganje i varanje, naglasite to na početku. Razgovarajte o kršenju obećanja i možete li se složiti po određenim pitanjima. Možda to na početku izgleda nevažno, ali doživotne vrednosti je teže srušiti nego što mislite. Pre nego što poverite svoje živote i sreću jedno drugom, uverite se da možete funkcionisati kao posvećen par. Ove vežbe vam mogu pomoći da savladate životne izazove i smanjite šanse za razvod.

Izvor: Fokuzz

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top