Ukoliko imate ovo na koži, odmah idite kod lekara: To nisu BUBULJICE, već znak BOLESTI!

acne-1606765_1280
pixabay.com

Lepota i zdravlje

Ukoliko imate ovo na koži, odmah idite kod lekara: To nisu BUBULJICE, već znak BOLESTI!

Koža je naše ogledalo zdravlja

Primetite li promene na koži, nemojte ništa čekati – već posetite doktora.

Istina je ono što se kaže da je koža naše ogledalo zdravlja, odnosno gotovo da i nema unutarašnjih promena ili bolesti koja se neće odraziti na našoj koži.

Koža reaguje na napetost, nervozu i stres: pojačanim lučenjem lojne žlezde, odnosno pojačanim mašćenjem, što se često vidi na licu. Ipak većina promena posledica je, pre svega, nedostatka vitamina, najčešće vitamina C ili B12 kao i folne kiseline (B9), odnosno gvožđa, a neke promene mogu biti povezane i s poremećajem rada pojedinih organa, pa i s ozbiljnim bolestima.

Nema čekanja – odmah idite kod lekara

Zato ni jednu promenu ne treba doživljavati olako niti treba čekati previše vremena da vidimo hoće li proći. Zapravo, ne važi preporuka da smete da čekate neko vreme nakon što se promene na koži pojave pre nego što odete na pregled. Puno je pametnije odmah se javiti lekaru kako bismo otklonili svaku sumnju i dogovorili odgovarajuću terapiju.

Milije

Milije, ili mlečne akne, nastaju kada keratin, belančevina ključna za izgradnju spoljnog sloja kože, ostane zarobljen. Najčešća su na licu, kapcima i obrazima.

Kod odraslih uzroci su razni, a uglavnom se svode na druga oštećenja kože – od bolesti do nuspojava opekotina, plihova ili preteranog sunčanja. Njihov nastanak mogu podstaći i steroidne kreme pa čak i česti dermatološki i kozmetički zahvati poput dermoabrazije ili lasera.

Bubuljice  i ljuštenje kože može imati više dijagnoza

Ljuštenje kože, kod koga se gomilaju ljuskice gornjeg kožnog epitela, može se povezati sa psorijazom, seboreičnim dermatitisom i gljivičnim infekcijama.

Pityriasis rosea i hronični dermatitis bilo kog oblika mogu biti ljuskavi.

Bubuljice koje svrbe

Svrbež takođe može upućivati na bolesti kože, ali i na sistemske bolesti. Po svrbežu poznati su su svrab, ušljivost, ubodi insekata, urtikarija, atopični i kontaktni dermatitis, ali uzrok može biti i suvoća kože, posebno kod starijih osoba).

Perioralni dermatitis

Perioralni dermatitis je bolest kože lica na području oko usta, a može se proširiti do nosa i očiju. Obično se manifestuje kao crveni osip s papulama, zbog čega može biti nalik aknama ili rozaceji. Tačni uzroci nastanka perioralnog dermatitisa nisu uvek jasni. Dosadašnja istraživanja su povezala nastanak ovog osipa s prethodnim korišćenjem kortikosteroidnih krema na licu ili sprejeva za nos na bazi kortikosteroida. Takođe, perioralni dermatitis mogu uzrokovati agresivni hemijski sastojci u kozmetičkim proizvodima.

Perioralni dermatitis

Perioralni dermatitisFOTO: WIKIPEDIA COMMONS
Izvor: Espreso.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top