NIKAD VIŠE MASNA: 9 korisnih trikova posle kojih će vam kosa uvek biti sveža i miršljava

2
brightside.me

Lepota i zdravlje

NIKAD VIŠE MASNA: 9 korisnih trikova posle kojih će vam kosa uvek biti sveža i miršljava

Svi se razočaramo kada nam se kosa brzo isprlja nakon pranja, pa moramo često da je peremo. Ali ovo može da radi protiv nas: folikuli su aktivno stimulisani, pa naša kosa već sledeći dan izgleda masno. Ipak, postoji nekoliko genijalnih i izuzetno efikasnih trikova koji će vam pomoći da kosu perete ređe, a da ona uvek izgleda čisto i sjajno. Pogledajte šta je u pitanju.

1. Koristite prokuvanu ili destilovanu vodu

Koristite prokuvanu ili destilovanu vodu

Foto: brightside.me
Obična voda sa česme je suviše tvrda, što utiče na izgled kose. Kosu ispirajte prokuvanom ili destilovanom vodom, teperature oko 38 stepeni i ona će mnogo duže biti čista.

2. Proizvodi za negu

Proizvodi za negu

Foto: brightside.me
Hranljivi proizvodi za tanku i lomljivu kosu mogu da otežaju dlaku i učine kosu prljavijom ako se nepravilno koriste. Koristite ih u pravilnim dozama da biste ovo izbegli: ulje za kosu koristite nekoliko puta nedeljno, a sprejeve po potrebi u malim količinama.

3. Ređe češljajte kosu i koristite češalj

Ređe češljajte kosu i koristite češalj

Foto: brightside.me
Kada češljamo kosu suviše često, folikuli su aktivniji, a rezultat toga je prljava kosa. Ređe čeljajte kosu i koristite češalj umesto obične četke. Trudite se da izbegnete da dodirnete teme češljem.

4. Prirodne frizure

Prirodne frizure

Foto: brightside.me
Svi preparati za kosu ubrzavaju proces prljanja kose. Ako pravite punđu ili konjski rep, neka to bude prirodna frizura. Ako ne koristite tone laka za kosu da bi vam svaka dlaka bila na svom mestu, kosa će vam duže biti čista i sjajna.

5. Koristite šampon bez sulfata

Koristite šampon bez sulfata

Foto: brightside.me
Dokazano je da su šamponi koji sadrže sulfate bezbedni za upotrebu, ali ako vam isušuju kožu i vaša kosa se prebrzo masti, probajte neki od šampona bez sulfata. Ovi šamponi manje pene, ali efikasno uklanjaju prljavštinu iz kose.

6. Niža temperatura

Niža temperatura

Foto: brightside.me
Fen, presa i figaro takođe mogu biti uzroci prljave kose. Visoka temepratura uzrokuje da lonje žlezde luče više sekreta da bi zaštitile kožu. Temperatua od 150°S-180°S je savršena temperatura za stilizovanje kose.

7. Piling kože glave

Piling kože glave

Foto: brightside.me
Piling pomaže da uklonite mrtve ćelije i skorelu prljavštinu. Takoše jača folikule i stimuliše rast kose. Piling možete napraviti i same kod kuće.

8. Često menjajte jastučnicu

Često menjajte jastučnicu

Foto: brightside.me
Jastučnice upijaju ulja i preparate koje koristite za negu. Na taj način se stvara savršena sedina za razmnožavanj bakterija, što će učiniti vašu kosu prljavom. Jastučnicu menjajte najmanje jednom nedeljno.

9. Zaštitite kosu od toplote i hladnoće

Zaštitite kosu od toplote i hladnoće

Foto: brightside.me
Nosite šešir i leti i zimi. Toplota i hladnoća dovode do toga da koža proizvodi sebum da bi se zaštitila. Kao rezultat, koren kose postaje mastan, a krajevi pak suvi i krhki. Vodite računa o kosi u svakom godišnjem dobu.
Image source: brightside.me
Izvor: Fokuzz

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top