9 svakodnevnih stvari koje ubrzavaju starenje lica i stvaraju vam bore

brightside.me

Lepota i zdravlje

9 svakodnevnih stvari koje ubrzavaju starenje lica i stvaraju vam bore

Svi se trudimo da sledimo neke rutine kada je nega u pitanju kako bismo imali lepu i besprekornu kožu. Iako imamo najbolje namere, ponekad sabotiramo našu kožu, a da to i ne znamo. Istraživanja dermatologa su pokazale da mnogo žena čak i ne hidrira svoju kožu svaki dan. Nedostatak vlage ne samo da dovodi do stvaranja bora, već i do pojave akni i perutanja kože. Pogledajte koje to greške konstantno oštećuju našu kožu.

1. Ne započinjete rutinu nege skidanjem šminke

Ne započinjete rutinu nege skidanjem šminke

Foto: brightside.me
Prvi korak kada je nega lica u pitanju trebalo bi da bude čišćenje. Idealno je da prvi korak bude skidanje šminke, a drugi čišćenje pora.

2. Koristite pogrešno sredstvo za čišćenje

Koristite pogrešno sredstvo za čišćenje

Foto: brightside.me
Čista koža koja škripi nije dobra ideja koliko vam se čini. Normalan pH naše kože je oko 5.5. Zbog toga, sredstva sa većom pH vrednošću mogu da dovedu do pojave akni jer izazivaju lojne žlezde da luče više sebuma nego što je prirodno potrebno.

3. Ne nanosite tonik nakon čišćenja

Ne nanosite tonik nakon čišćenja

Foto: brightside.me
Tonik vam možda ne izgleda kao važan korak u svakodnevno nezi, ali jeste. On priprema kožu za hidriranje i uklanja hlor i minerale koje sadrži česmovača. Obavezno koristite onaj bez alkohola.

4. Koristite previše pilinga

Uklanjanje mrtvih ćelija je veoma važno, ali fizički piling može da ošteti kožu što će rezultirati dehidracijom i ljuštenjem. Umesto toga, koristite serume za piling sa kiselinama koji direktno deluju na površinu kože i stimulišu obnavaljanje ćelija.

5. Cedite bubuljice

Cedite bubuljice

Foto: brightside.me
Ne cedite bubuljice jer ćete na ovaj način samo proširiti infekciju dalje na lice. Umesto toga, koristite specijalne tretmane za akne, kao što je nanošenje salicilne kiseline direktno na bubuljice.

6. Izbegavate ulja

Izbegavate ulja

Foto: brightside.me
Čak i ako je vaša koža masna, definitivno bi trebalo da koristite ulja za hidriranje kože. Manjak hidratacije dovodi do pojačane aktivnosti lojnih žlezda, a to nam nije potrebno. Bolje je da koristite ulja sa linolnom kiselinom kao što su ulje šipka, ulje konoplje ili ulje semena bundeve.

7. Ne koristite proizvode sa zaštitnim faktorom

Koža koja nije zaštićena od sunca postaje sklona pojavi bora i pigmentaciji. Trebalo bi da koristite kremu za sunčanje svakog dana, a ne samo leti. Što veći faktor, to bolje.

8. Ne menjate redovno jastučnice

Ne menjate redovno jastučnice

Foto: brightside.me
Možda nije očigledno, ali jastučnice zapravo prikupljaju mnoštvo bakterija sa našeg tela i iz spoljašnje sredine. Tokom spavanja, bakterije mogu da pređu na naše lice i izazovu akne. Kako biste ovo izbegli, menjajte jastučnicu barem jednom nedeljno.

9. Ne pijete dovoljno vode i jedete brzu hranu

Ne pijete dovoljno vode i jedete brzu hranu

Foto: brightside.me
Svaki problem koji se pojavi na našem licu, započinje u našem telu. Zbog toga bi trebalo da razmislite o svojim navikama u ishrani. Počnite da pijete više vode i jedete sveže namirnice, a vaša koža će se promeniti na bolje.

10. Bonus: Izbacite loše navike

Bonus: Izbacite loše navike

Foto: brightside.me
Pušenje cigareta smanjuje kolagen i elastin, koji su ključni za mladolik izgled kože. Ako se rešite ove navike, smanjićete i usporiti proces starenja.
Image source: brightside.me
Izvor: FOKUZZ

loading...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top