Prava istina o mršavljenju uz jabukovo sirće: 5 nuspojava

apples-1008880_1280
pixabay.com

Lepota i zdravlje

Prava istina o mršavljenju uz jabukovo sirće: 5 nuspojava

Ako si ovo proleće odlučila istesati figuru uz pomoć jabukovog sirćeta, trebala bi znati na šta upozoravaju neki doktori

Kim Kardashian i još neke pooznate ličnosti kunu se da su uz pomoć jabukovog sirćetaa s lakoćom izgubili višak kilograma, i da im se zdravstveno stanje neviđeno poboljšalo. Ako ti to zvuči kao totalna budalaština, prilično si u pravu, tvrde neki naučnici.
Jabukovo sirće nije nikakav dijetni preparat. Naravno, ako salatu redovno začinjavaš jabukovim sirćetom i maslinovim uljem, a ne majonezom ili nekom sličnom kalorijskom bombom, sigurno ćeš smršati. Ali u tom slučaju dobro je bilo koje sirće, ne samo jabukovo, a dokaza da bi baš jabukovo sirće bilo posebno zdrav zaista nema. Ako se baš želiš sama uveriti kako jabukovo sirće deluje na organizam, evo šta možeš očekivati i na što neki doktori upozoravaju.

1. Imunitet ti zapravo može pasti

Nauka kaže da probiotici i zdrave bakterije u probavnom sistemu povoljno utiču na imunitet. Jabukovo sirće je, doduše, rezultat fermentacije koja ima probiotička svojstva, ali ipak ne sadrži dovoljno probiotika da bi se to osetilo na imunitetu. Štaviše, ako malo preteraš sa sirćetom, možda ćeš izbaciti ostale hranjive namirnice iz jelovnika, što će negativno delovati na tvoj obrambeni sustav.

2. Bićeš slaba

Ako misliš živeti uglavnom na napitcima na bazi jabukovog sirćeta, možeš očekivati gubitak kilograma, ali i potpuni gubitak snage, a ubrzo i zdravlje.
Želiš li uneti jabukovo sirće u jelovnik, neka ti on bude deo obroka, začin za salatu ili, pomešan s vodom, osvežavajući napitak koji je zdraviji od gaziranih i zaslađenih kupovinih pića, a ne zamena za voće, povrće i belančevine.

3. Možda ćeš izgubiti na težini, ali samo privremeno

Kilogrami koje ćeš gubiti zapravo su pretežno voda, i čim je nadomestiš, bićeš teška koliko i pre – kao uostalom i na svakoj brzinskoj dijeti nakon koje se metabolizam usporava pa na kraju završiš s više kilograma nego što si imala pre dijete.

4. Bićeš još gladnija

Mnogi članci na internetu tvrde da jabukovo sirće smanjuje apetit, ali to je čista izmišljotina. Ne samo da ti neće umanjiti potrebu za jelom, nego će ti najverovatnije otvoriti apetit – u prvi čas, kad se napiješ vode sa sirćetom, želudac će ti biti pun, ali kad to izmokriš, navalićeš na sve pred sobom.

5. Mogla bi imati ozbiljnih problema sa želucem

Jabukovo sirće je kiseo pa ga neki ljudi vrlo teško podnose. Ako boluješ od ulceroznog kolitisa ili jednostavno imaš osetljiv želudac, najbolje je da jabukovo sirće izbegavaš.

Na kraju: jabukovo sirće, i svaki drugo sirće, odličan je i nekaloričan začin za salatu te ukusan dodatak jelima, ali nije nikakav čudotvorni napitak pa nemojte ni očekivati čudo.

Izvor: Miss7

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top