7 pravila vaspitanja koje MORATE preneti svom detetu

2
brightside.me

Kuća i porodica

7 pravila vaspitanja koje MORATE preneti svom detetu

Mnogi roditelji se često zateknu u situacijama kada žele da pomognu svom detetu, ali se plaše da će pogoršati stvari ako se mešaju. Potpuno je prirodno i normalno za roditelje da žele da zaštite svoje dete, ali u nekim situacijama ih moraju pustiti da nauče da se izbore za sebe. Možemo ih samo podržati i naučiti kako da se nose sa različitim izazovima, kako bi mogli da zaštite sebe u budućnosti. Ovih 7 pravila pomoći će vašem detetu da odraste u srećnu i samouverenu odraslu osobu.

1. Naučite ga da kaže „ne“

Naučite ga da kaže "ne"

Foto: brightside.me
Problem: Školski drug traži od vašeg deteta da mu pomogne da vara na testu. Ako vaše dete pristane da mu pomogne, nastavnik će dobiti dva lista papira sa identičnim odgovorima i oboje će dobiti manju ocenu.

Rešenje: Objasnite detetu da omalovažava sebe i sopstveni trud jer je toliko dugo učilo za test, a neko drugi će njegovo znanje iskoristiti u svoju korist. Da biste naučili dete da kaže „ne“, predložite mu da odgovori sa nečim poput „Još uvek nisam završio“, „Ne ometaj me“. Takve racionalne rečenice će omogućiti vašem detetu da se oseća sigurno i niko neće da manipuliše njime.

2. Naučite ga da pravilno uzvrati

Naučite ga da pravilno uzvrati

Foto: brightside.me
Problem: Školski drugovi maltretiraju i ismevaju vaše dete sve vreme. Rezultat je da vaše dete ne želi da ide u školu zbog emotivnog bola koji mu nanose.

Rešenje: U takvim situacijama, roditelji ne bi trebalo da se mešaju direktno u sukob kako ne bi pogoršali stvari. Objasnite detetu da je nasilnik taj koji ima problem jer želi da izgleda „kul“ čineći njega uplašenim i tužnim. Dete treba da pokaže da ga nasilnikove reči ne dotiču. Ako se dete smeje dok gleda nasilnika u oči i pokazuje da ne mari, ostatak odeljenja će izgubiti interesovanje jer neće videti nikakvu reakciju.

3. Ocene nisu najvažnija stvar

Ocene nisu najvažnija stvar

Foto: brightside.me
Problem: Vaše dete plače svaki put kada dobije lošu ocenu. Plaši se da vam kaže za ocenu jer ne želi da bude kažnjeno.

Rešenje: Mnogi roditelji nesvesno čine da se deca osećaju loše zbog loših ocena. Roditelji ne bi trebalo da viču ili kažnjavaju decu zbog toga. Pokažite detetu da je vaša ljubav iznad svega. Samo recite: „Dobio si lošu ocenu? Ne sekiraj se. Rasturićeš sledeći put!“ Vaše dete se neće plašiti teškoća u budućnosti.

4. Naučite ga da pomaže i brani slabije

Naučite ga da pomaže i brani slabije

Foto: brightside.me
Problem: Dete vam kaže da njegovi drugovi iz odeljenja maltretiraju dečaka. Vaše dete zna da je to pogrešno, ali ne zna kako da pomogne i plaši se da pokuša.

Rešenje: Mnoga deca se boje da pomognu slabijima jer ne žele da rizikuju da postanu sledeća žrtva. Odrasli osećaju isti strah kada, na primer, vide da neko vređa one nižeg društvenog statusa i obično zažmure na to. Zbog toga je važno da objasnimo detetu koliko je važno da saosećamo i pomognemo. Zamolite dete da vam pomogne oko kuće i bude odgovorno za nešto: pričuva mlađeg brata, rođaka, kućnog ljubimca.

5. Da voli ono što radi

Da voli ono što radi

Foto: brightside.me
Problem: Konstantna rutina škole, treninga, dodatnih časova i domaćih zadataka čini dete umornim i iscrpljenim. Sve što žele je da se opuste ili provedu vreme sa prijateljima.

Rešenje: Roditelji žele da njihova deca budu srećna i postižu sjajne rezultate, zbog čega pune njihov raspored sa što je moguće više aktivnosti. Međutim, takav pristup ne pokazuje deci da im samo one stvari koje vole mogu istinski doneti radost i uspeh. Dozvolite detetu da se jedan sat dnevno posveti hobiju koji voli: kompjuterskim igricama, sportu, crtanju.

6. Vežbanje je deo života

Vežbanje je deo života

Foto: brightside.me
Problem: Vaše dete je suviše stidljivo i povučeno. Radije ostaje kod kuće umesto da se druži sa prijateljima.

Rešenje: Predložite mu da isproba timski sport. Grupa dece sa istim interesovanjima uticaće pozitivno na vaše dete. Šta više, sport podiže i samopouzdanje kod deteta. Roditelji moraju da znaju želje deteta i i puste ih da izaberu aktivnost koju stvarno vole. Ako vaš sin voli da pleše, neka pleše, ne upisujte ga na košarku. U suprotnom će mrzeti sve što je povezano sa sportom.

7. Da voli sebe baš takvo kakvo je

Da voli sebe baš takvo kakvo je

Foto: brightside.me
Problem: „Maja ima prelepu kosu, Milenine oči su tako krupne, a ja sam ružna.“ Pre ili kasnije, dete počinje da se poredi sa drugom decom i to može postati problem u budućnosti.

Rešenje: Sva deca, bez obzira na pol, žele da budu atraktivna i talentvana. Ne zaboravite da govorite detetu kako je lepo. Ako vaše dete ima idola, pokažite mu njegove slike iz detinjstva ili bez fotošopa. Tako ćete pokazat detetu da ono što nas čini lepim nije naša savršenost, već naša posebnost.

Image source: brightside.me
Izvor: Fokuzz

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top