10 važnih lekcija koje smo naučili gledajući seriju „Seks i grad“

1
wikipedia

Lifestyle

10 važnih lekcija koje smo naučili gledajući seriju „Seks i grad“

Prva epizoda danas kultne serije „Seks i grad“ emitovala se 6. juna 1998. godine i odmah pokrenula revoluciju. Keri, Šarlot, Miranda i Samanta u kratkom su vremenu postale inspiracija mnogim ženama širom sveta, a i danas, 20 godina kasnije, obožavaju je i na njihovim greškama uče generacije.

Photo: wikipedia

Za sve one koji su zaboravili avanture Keri, Šarlot, Mirande i Samante, kao i one koji će tek zaroniti u njihov svet, donosimo deset lekcija koje smo naučile kroz greške devojaka iz serije.

Ne prilagođavaj se muškarcu da bi ga usrećila

Photo: instagram/screenshot

Sećate se kad je Kari bila s Petrovskim i svima je bilo jasno da se potpuno izgubila? Njoj je to sinulo tek kad je izgubila ogrlicu sa svojim imenom.

Pokušala je da se preseli u Pariz i zaboravi svoju karijeru, podržavajući njega i prilagoditi mu se u svakom pogledu. No, to nije moglo ići daleko.

Sećate se i kad je otišla s Ejdanom na selo iako je znala da nije tip devojke za selo? Ali, on je bio i hteo je da i ona bude takva. Opet nije išlo.

Da ne spominjemo frustriranog pisca Bergera koji je silno hteo biti pametniji i uspešniji od Keri, ali nije mogao. Žao mu je. Nemojte ga mrziti. (Šalimo se, možete ga mrziti.)

Nemojte se praviti da ste nešto što niste samo zato da bi se muškarac osećao bolje ili sigurnije. Ako je pravi za vas i ako vas voli podržavaće vas baš kao što vi nega podržavate.

Slušaj svoju intuiciju

Photo: wikipedia

Ako sve na prvi pogled izgleda super, ali imate osećaj da nešto ne valja, verovatno ste u pravu. Npr., Šarlot je znala da brak s Trejom neće uspeti nakon što nisu uspeli imati odnos noć pre venčanja.

Pitala je Keri je li to normalno jer je htela da ju neko razuveri. I opet – nije uspelo.

Samanta je takođe znala da Robert nije dobar za nju i da s takvim tipom ne treba ulaziti u dublji odnos, ali je napravila grešku i kasnije patila.

Pazite i slušajte što vam govori glasić iznutra. Ako ne valja, uglavnom ćete znati. Nemojte se zavaravati.

Ne obaziri se na mišljenje okoline

Photo: instagram/screenshot

Nije bitno šta o tvom životu misle ljudi koji te ne poznaju i koji su ti nebitni. Ako nekoga voliš i imate zdravu vezu, je li stvarno problem što je on niži od tebe? Ili što ti zarađuješ više od njega?

Ako vama takve banalnosti ne predstavljaju prepreku, ne bi trebale ni drugima.

Uvek se setite kako je Samanta nepokorna pred mišljenjem društva. Radi ono što želi jer sama zna šta je dobro za nju.

Kao što je izjavila: Kad bih se brinula šta svaka žena u Njujorku misli o meni, ne bih izlazila iz kuće. Primenjivo je za sve gradove.

Ok je želeti imati decu i porodicu – i ok je ne želeti to isto

Photo: wikipedia

„Seks i grad“ jeste feministička serija i kad je tek krenula napravila je revoluciju.

Možda zvuči čudno, ali do tada je bilo neshvatljivo da žene imaju polni odnos bez osećanja, da s 30 godina ne maštaju o tome da se udaju i rađaju decu i da žele polni odnos i u njemu uživaju baš kao i muškarci.

Normalizovala je ideju da se ne mora svaka žena udati i imati dete – ali i da je ok željeti i jedno i drugo.

Menjaj se samo ako ti to želiš

Photo: instagram/screenshot

Ejdanu je smetalo što Keri puši pa je zahtevao da prestane. Ona nije htela da prestane, ali ipak jeste zbog njega. I bila je nesrećna. Kasnije, kad je sama odlučila da ostavi cigarete uspela je.

Isto tako, Zverka nije hteo ozbiljnu vezu s Keri na početku i koliko god ona insistirala na tome, on se nije mogao promeniti – sve dok sam nije hteo biti drugačiji.

Ako nam neko nameće nešto, to neće proći dobro. Naravno da ne treba biti tvrdoglav i nikad ne promeniti ništa na sebi. Svako od nas ima loših strana koje bi bilo dobro ispraviti. Ali, svako to mora rešiti sam sa sobom i odlučiti.

Nemoj pristajati na to da budeš druga

Photo: wikipedia

Dok je očajnički htela Zverku, Keri je pristala da bude njegova ljubavnica dok je on bio u braku s Natašom. Završilo se tako da je ponizila nju, Ejdana i samu sebe. Nije baš vredno toga, zar ne?

Poenta priče – i cele istorije odnosa Kari i Zverke, uostalom – je da će onaj koji želi biti s tobom pronaći načina da to i ostvari.

Nema potrebe da pristajete da budete druga po redu. Vi ste premija – tako se i ponašajte.

Ne osuđuj druge žene zbog njihovih izbora

Photo: instagram/screenshot

Šarlot je osuđivala Keri kad je varala Ejdana s Zverkom, Miranda je osuđivala Šarlot kad je odlučila da ne radi nakon što se udala… Uvek postoji nešto zbog čega možeš osuđivati druge.

No, na kraju svako živi svoj život i donosi svoje odluke, a ako to ne utiče izravno na našu dobrobit, onda stvarno nije nešto u šta bismo se trebali mešati. Podržite svoje prijatelje u njihovim izborima.

Ako znate da rade nešto loše, obavezno upozorite, samo zapamtite – ne možete živeti njihov život.

Ako je neko dobar na papiru, ne znači da je dobar za tebe

Photo: wikipedia

Šarlot je skoro izgubila Harija jer je mislila da je predobra za njega. S druge strane, nikako se nije mogla pomiriti s time da brak sa savršenim Trejom ne ide.

Sećate li se prezgodnog doktora koji je Mirandi rekao da je voli, a ona se vratila Stivu? Doktor je bio apsolutno savršen na papiru – zgodan, uspešan, inteligentan, zabavan i zaljubljen u Mirandu preko ušiju. Ali, Stiv je bio „pravi“.

Lekcija: savršenstvo na papiru ne znači ništa, osećaji su ono što se broji. I s papirom nikad nećete biti sretni.

Nauči da budeš sama i sretna

Photo: wikipedia

Lepo je biti u vezi, ali ponekad je tako dobro biti sam. Što je još važnije – da bi imao zdravu i zrelu vezu, moraš pre toga biti sretan. Zadovoljstvo sobom i vlastitim životom preduslov je za dobru vezu.

I da, zvuči kao floskula, ali zaista nije – pitajte sve koji su u sretnim i stabilnim vezama. Niko vas neće usrećiti ako sami niste sretni.

Niko vas neće uveriti da ste lepi, pametni i sposobni ako to već sami ne znate. Veze su super, ali baš kao što Keri zaključi – ponekad je najvažnija ona koju imate sami sa sobom.

Prijateljice su važnije od muškaraca

Photo: instagram/screenshot

Trebamo li reći išta više? Ovo je pravilo koje vredi zauvek. Nijedan muškarac neće nam dati toliko sigurnosti i sreće kao iskreno prijateljstvo.

Naravno da treba razviti prijateljstvo s dečkom ili mužem, ali ne zaboravite na prijateljice koje su s vama bile i kad njega nije bilo ni u planu.

Izvor:  azra.ba

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top