Četiri stvari koje bi svaki muž trebao znati o svojoj ženi

pixabay.com

Ljubav i seks

Četiri stvari koje bi svaki muž trebao znati o svojoj ženi

„Svake nedelje bih mogao jesti čili“, rekao sam svojoj ženi. Deca su upravo završavala s jelom dok sam sipao drugi put. Sipajući sebi do vrha, dodavši malo soli, a zatim i lomljene krekere, bio sam u slavi.

„Stvarno bih mogao jesti ovo svake nedelje.“

Očekivao sam da će se mojoj ženi svideti kompliment. Siguran sam da jest, ali njena je prva reakcija bila više od prekora! „Šta? Zašto mi to tek sada kažeš?“ Pretpostavio sam da ako stavim još jednu kašiku čilija u usta, imam neko vreme za razmišljanje o razumnom izgovoru. No nisam imao.

Nastavila je.

„Čili je tako lako napraviti! Uvek nastojim smisliti nove ideje šta spremiti za večeru. Volela bih da sam to znala pre 20 godina kad smo tek venčali! Dodala bih čili na meni svake nedelje!“

Nisam znao šta odgovoriti, osim što sam nastavio jesti svoju drugu zdelu čilija.

Od tog razgovora uživali smo u drugim zdravim i kreativnim jelima. Ali što je najvažnije, moja supruga je spremala čili gotovo svake nedelje. Sve zbog nove informacije. Znanje. Čak i nakon skoro 20 godina braka.

Jedna od osobina braka je znanje. Kada se Petar obraćao muževima i ženama, posebno je pisao muževima i izazvao ih da ne budu u neznanju u svom odnosu sa svojim ženama. Napisao je: „Tako i vi, muževi, živite sa svojim ženama po spoznaji“ (1. Petrova 3,7). Živite sa „gnosis“ ili znanjem ko je vaša žena i šta treba i želi. Neupućeni život je opasan; neznanje u braku može biti poražavajuće.

Čak i nakon više godina ili decenija života pod istim krovom, može nedostajati razumevanja. Kao muž i otac, ponizno smatram da muškarci još više trebaju ovaj podsetnik. Dakle, šta trebamo znati o našoj ženi? Evo četiri stvari koje muževi trebaju znati o svojim ženama:

1. Znajte šta treba – Sa čime se vaša žena bori? U čemu joj je potrebna pomoć, zaštita ili sigurnost? Počnite jednostavno pitajući je sledeće: „Mogu li išta učiniti da ti sada pomognem?“

2. Znajte šta voli – Na žalost, moja supruga voli kad joj služim čišćenjem, pranjem rublja i posuđa, posebno kada je ne pitam. Voleo bih da postoji lakši način da se oseća voljenom! Ali ne postoji. Što to vašoj ženi daje osećaj voljenosti i poštovanja? Pitanje nije šta mislite kako se oseća, pitanje je oseća li se voljenom?

3. Znajte čega se boji – Svi se borimo sa strahom i zabrinutošću. Znate li sa čime se vaša žena bori u braku, roditeljstvu, poslu ili na nekom drugom području? Ako znate čega se boji, možete joj pomoći da se oslobodi dela težine koju nosi. Tako je možete ohrabriti i uputiti na veće pouzdanje i zavisnost o vernosti.

4. Znajte šta želi – I na kraju, o čemu vaša žena sanja, šta želi učiniti ili čemu se stvarno nada? Znati čemu se vaša supruga nada može biti veliki izvor radosti i motivacija da joj pomognete ispuniti ono na što je Bog poziva.

Čak i nakon mnogo godina braka, većina nas misli da poznajemo našeg supružnika bolje nego što je to u stvarnosti. Dakle, nemojte biti zadovoljni s onim gde jeste. I nemojte pretpostavljati da znanje dolazi slučajno, iako je za mene došlo preko zdelice čilija. Češće zahteva namernu i smislenu komunikaciju.

Moramo uzeti vremena za molitvu, obratiti pažnju i komunicirati. Volimo najbolje kad slušamo često. Slušanje nam omogućuje da poznajemo i ljubimo našu ženu na način koji ju poštuje, ohrabruje i naposletku upućuje na Isusa. Poznavanje vaše žene omogućuje vam da volite svoju ženu, čak i bolje nego što već činite.

Autor: Patrick Schwenk; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Thecourage.com

loading...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

To Top