SRPSKI PSIHIJATAR OBJAŠNJAVA SLUČAJ NAPASNIKA IZ TRAMVAJA: Devojčica nije bila sama, ali niko nije reagovao! ŠTA JE TO SA NAMA

Printscreen

Lifestyle

SRPSKI PSIHIJATAR OBJAŠNJAVA SLUČAJ NAPASNIKA IZ TRAMVAJA: Devojčica nije bila sama, ali niko nije reagovao! ŠTA JE TO SA NAMA

Građani razmišljaju da je najbolje skloniti se jer nasilnici mogu da učine šta hoće pošto ionako neće biti kažnjeni…

BEOGRAD – Maloletna devojčica koju je napao muškarac u tramvaju nije bila sama u javnom prevozu, ali niko od putnika nije reagovao i nije pomogao detetu.

Psihijatar Milan Milić izjavio je da nereagovanje ostalih putnika u tramvaju potvrđuje da građani Srbije i dalje žive u atmosferi gde nasilje prolazi kao način rešavanja problema i da zbog toga u svima živi strah od nasilja.

„Mislim da nedostaje sistematični pristup u borbi protiv nasilja. Ima određenih koraka, usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, ali je i dalje društvena atmosfera takva, od medija do Skupštine, da je nasilje legitiman argument i onda se stvara atmosfera straha“, pojasnio je Millić.

Dodaje da nasilnici mogu da učine šta hoće jer neće biti sankcionisani, i da građani razmišljaju da je najbolje skloniti se. Milić kaže da bi kazne trebalo da budu daleko rigoroznije i da je taj „penalni sistem daleko važniji od psihološkog“.

„Moraju da budu sankcije daleko rigoroznije. Meni bi bilo interesantno da vidim kakva će biti odluka suda, kolika će kazna biti za tog muškarca“, dodao je Milić.

Prema njegovim rečima, neophodno je da Srbija ima mnogo sistematičniji pristup u borbi protiv nasilja i da je došlo vreme da ljudima treba reći šta treba da rade u takvim situacijama, kako da se ponašaju.

Milić je kao primer naveo sistematičan pristup što se tiče saobraćaja, gde se skoro svaki dan u medijima ukazuje kako se ponašati ukoliko je magla, led na putu….

„Sada se dešava da vidimo nasilje, vidimo patnju ali ne reagujemo. Izgleda da mora neko da nas pogura kao u saobraćaju, kada vidimo nasilje šta raditi, kako pristupate, da li odvajate ljude, zaustavljati autobus…. Mislim da je ovo samo posledica prisutne tolerancije na nasilje i sklanjanje u stranu, jer nasilje prolazi“, pojasnio je Milić.

Strah kod ljudi, dodaje, postojaće sve dok nasilje ne bude dovoljno uočeno i sankcionisano.

„Šta jedan građanin treba da učini u takvim situacijama? Da li sme da se približi tom čoveku koji je možda narkoman, možda ima oružje, nož, pištolj, možda će njega da ubije. Strah kod ljudi će da postoji dokle god nasilje nije dovoljno uočeno, sankcionisano, na svakom koraku. Nasilje ne sme da prođe nekažnjeno „, zaključio je on.

Izvor: Tanjug

loading...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top