SREDNJE DETE JE NAJPAMETNIJE: Osim toga je i najsnažnije, evo zašto!

pixabay.com

Kuća i porodica

SREDNJE DETE JE NAJPAMETNIJE: Osim toga je i najsnažnije, evo zašto!

Biti srednje dete nije lako. Možda to nikada nećete primetiti, jer oni ne dobijaju podjednaku pažnju. Ali, to je u redu, jer to ih čini jačim pojedincima. Srednje dete postaje samostalnije i zahvalnije za male stvari koje život može da ponudi.

Ovde su neki od razloga zašto je srednje dete najjače od svih.

1. Oni znaju kako efikasno da reše probleme
Braća i sestre se uvek prepiru, ponekad se i tuku! Međutim, srednja deca uvek su uhvaćena u sredinu ponavljajuće drame. Oni su često stručnjaci za temu o kojoj se vodi rasprava. Razlog zašto je to tako je taj što se obično najmlađi i najstariji svađaju.

Oni se obraćaju srednjem detetu u nadi da će ih podržati, ali srednje dete zna bolje. Ono sagleda obe strane i donese presudu koja je toliko moćna, emocionalno i logično, da svađa obično završava upravo tamo i tada.

Istinito i malo jezivo: Evo kakva sudbina je vezana za vaše ime
Drugi brat i sestra nemaju izbora nego reći: “Wow, to ima smisla, u pravu si.” Svetu su potrebne osobe koje znaju da reše probleme, što znači svetu su potrebna srednja deca.

2. Oni rizikuju
Druga braća i sestre su toliko naviknuti na pažnju da ne mogu ništa učiniti bez nje. Tu su srednja djeca u prednosti. Oni hrabro preuzimaju rizik.

Pročitajte i Dosadile su i Bogu i narodu: 3 efikasna načina da se rešite smrdibuba jednom za svagda
Oni ne osećaju potrebu da traže odobrenje od svojih nastavnika ili roditelja. Oni samo odu i odrade stvari na tako visokom nivou da impresioniraju sve.

3. Oni su ljubazni i zastrašujući
Srednje dete nema izbora nego se suprotstaviti svom starijem bratu i biti ljubazno prema mlađem. Ali, ono se koristi zastrašivanjem samo kad mora. Najmlađe dijete je obično slabije i srednje dete razumije kako je to, jer i ono ima starijeg brata ili sestru.

S ovim znanjem, ono se ponaša prema mlađem bratu ili sestri onako kako bi želelo da se starije ponaša prema njemu. Oni zaista žive moto “ponašaj se prema drugima onako kako bi želeo da se drugi ponašaju prema tebi”. Ali nikad nemojte njihovu ljubaznost smatrati slabošću, jer imaju iskustva sa obe strane spektra.

4. Oni bolje raspolažu novcem
Najmlađa i najstarija deca su obično razmažena. Oni znaju da troše gotovo neograničen iznos novca svojih roditelja. Srednje dete uzima ono što može da dobije, ali oni su pametniji kad troše. Oni znaju da sebi ne mogu priuštiti luksuz razmetanja, jer znaju da će proći neko vreme pre nego što ih njihovi roditelji ponovo nagrade.

Znajući to, oni uče da štede novac i troše ga samo na stvari koje su im jako važne. Oni prosuđuju stvari na temelju kvaliteta, a ne količine. Oni nisu zainteresovani za trendove, jer znaju da su to obično loše investicije.

Takvo ponašanje dovodi ih do toga da uvek imaju više od ostalih. To takođe znači da mogu postati bogati investitori i pametni preduzetnici.

5. Oni su obično pametniji
Srednja deca imaju luksuz učenja od najstarijeg brata ili sestre. Ali oni takođe zapnu s podučavanjem najmlađeg. Međutim, to nije loša stvar. Prema psiholozima, podučavanje je najefektivniji oblik učenja! Najmlađe dijete obično biva samo podučavano, dok najstarije obično samo podučava.

Ali, srednje dijete ima iskustva s jednim i s drugim! Dakle, njihov mozak je uvežbaniji. Oni vide stvari iz obe perspektive i koriste te veštine da se istaknu u školi, poslu ili sportu!

6. Oni donose odluke
Dok njegova mlađa i starija braća i sestre obično raspravljaju o tome koji put je najkraći put do kuće, srednje dete obično analizira logički put. Budući da se najmlađi i najstariji ne mogu složiti, srednje dete obično ima zadnju reč.

Odluka obično leži u rukama srednjeg deteta, njegov glas je na kraju bitan. Znajući to, ono nikada ne sudeluje u emocionalnim napadima. Ono već očekuje da će biti taj koji će doneti odluku pa umesto da učestvuje u svađi, donosi logičnu odluku.

7. Oni nemaju granica
S obzirom da se srednje dete često zanemaruje, oni nemaju izbora – oslanjaju se na sebe prilikom donošenja odluka i preuzimaju rizik. Uz preuzimanje rizika dolazi i veći osećaj za realnost. Oni shvataju da život nije tako strašan kao što to većina ljudi misli.

Oni nisu naučeni na pažnju ili odobrenje, jer su često bili nezapaženi. To ih je podstaklo da sami dublje istraže nepoznato. Oni shvataju da nepoznato nije tako strašno kao što se čini. Oni žive život verujući da su ograničenja samo veštačke granice.

deca

8. Oni imaju jači uticaj
Srednja deca morala su da nauče kako da se nose sa svojom braćom i sestrama. Često su morali da donose odluke koje će sve strane učiniti srećnima.

Na taj način su stekli sposobnost pregovaranja i slaganja s ljudima. Oni često koriste te veštine u drugim društvenim situacijama.

9. Oni su sigurni, a ne umišljeni
Iako najstarije dete uvek osjeća potrebu da bude u “pravu”, najmlađe uvek osjeća potrebu da bude pokorno. Srednje dete zna da je pogrešno biti previše samouveren, jer je to u suštini šepurenje. Ali ono takođe vidi i nedostatke u previše pokornom stavu.

To mu omogućuje da stvori savršenu ravnotežu između to dvoje. Ono zna kada treba reći da je u pravu i zna kada treba reći da je pogrešilo.

10. Oni su najproduktivniji
Iz nekog razloga, najstarije dete je sklono da naređuje svojoj mlađoj braći i sestrama. Oni umesto njega obavljaju stvari koje može učiniti i sam. To omogućuje najstarijem detetu da se izvlači i da postane lenjo. Međutim, najmlađe dete obično izmanipuliše svoje roditelje da oni obave stvari umesto njih.

Dakle, pogodite ko zaglavi s dnevnim zadacima? Srednje dete. Na kraju, srednje dete u tome ne vidi ništa loše. To mu omogućuje da rad smatra sredstvom za psihički i fizički rast.

Srednja deca postaju produktivniji pojedinci, a njihova braća i sestre zaostaju. Iako se to može činiti bolno na prvu, na kraju se isplati.

Izvor: lifehack.org/ atma.hr

loading...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top