Emotivno pismo majke sinu: ‘Da, znam, užasno je biti mlađi brat’

pixabay.com

Kuća i porodica

Emotivno pismo majke sinu: ‘Da, znam, užasno je biti mlađi brat’

Mama najbolje može da razume svako detetovo neiskazano osećanje, svaku patnju i bol.

„Mom slatkom dečaku,

Jednostavno ću to reći – užasno je biti mlađi brat. Ne mogu reći da znam kako se osećaš, jer kao najstarija, nisam bila u tvojoj koži. Ipak. setim se svaki put kako sam se ja ponašala prema mlađem bratu, i ni za šta se ne bih menjala sa njim.

Kao tvoja mama, srce mi se cepa svaki put kada ti sestra povredi osećanja ili te ostavi samog, napravi te manje vrednim. Verujem da tu postoji neka vrsta karme, jer sa svakim bolom kad to vidim, setim se kakva sam ja bila prema tvom ujaku, i sada mi je jasno koliko sam grešila.

Znam kako stalno posmatraš svoju sestru. Znam da ti treba njeno odobrenje. Znam da jedino želiš da osetiš njenu ljubav. Mogu videti, tokom „dobrih dana“, koliko te čini srećnim kada je dobra prema tebi, i u tim retkim trenucima kada se zabavljate radeći nešto zajedno – kao prošle sedmice kada ste se kotrljali po ogromnom papiru u garaži, videla sam da niste želeli da se to ikad prekine. A tokom ne baš dobrih dana, kada ti kaže da će se igrati sa tobom i onda promeni mišljenje, vidim tvoje ogromno razočaranje. Kada viče na tebe i kaže ti da si dosadan, jasno mi je koliko si povređen. Kada je pitaš nešto, jednostavno ti u lice kaže da te se to ne tiče, bol se prepozna na čitavom tvom licu.

U takvim trenucima, najradije bih samo obavila ruke oko tebe i oterala sav taj bol, ali znam da ne mogu, to jedino može tvoja sestra.

Naravno, ne kažem da si ti potpuno nevin. Nekada izvodiš toliko iritantne zvukove, da bi svakome išao na nerve nakon pola sata. Desi se da daješ svoje mišljenje onda kada ti ga niko nije tražio, za stvari koje te se zaista ne tiču. Umeš da imaš jako zle komentare, takođe, kao onda kada si za punim stolom rekao kako tvoja sestra mora da čupa obrve jer su jako čupave.

Ipak, kada se tvoja sestra uznemiri oko ovoga, to ne traje dugo, i većina jednostavno sklizne sa njenih leđa, za razliku od tebe kom to bukvalno dere kožu. Nije to zato što si osećajniji od nje, već, iako zvuči grubo, tvoje mišljenje neće uticati na njeno formiranje mišljenja o sebi. A za tebe, i ti i ja znamo, njeno mišljenje je važnije od bilo čijeg, zar ne?

O tome želim da pričam u ovom pismu, ljubavi. Želim da ti kažem da ne smeš da dozvoliš da te ona definiše.

Nisi naporna osoba samo jer si naporan njoj. Zabavan si, dobrog srca i ljubazan, ljudi vole da budu u tvom društvu. Deca me bukvalno bombarduju željama da se igraju sa tobom.

Nisi ti glup ako ona zna više od tebe. Jako si pametan, ali moraš da znaš da si mlađi tri godine od nje, i nemoguće je da znaš sve što zna ona.

I za kraj, ti nisi – ovo je jako važno da razumeš – nisi manje bitan jer si njoj manje bitan. Ne dozvoli da sestrina osećanja o tebi utiču na tvoj život i osećaj da si manje bitan drugim ljudima, ili da nisi dovoljno važan da nešto pitaš. Važan si! Isto onoliko koliko i svi drugi, i svakako jednako koliko i tvoja sestra. Ne dozvoli da utiče na tvoje samopouzanje, drugar. Dobro se osećati u svojoj koži dolazi iz tebe, a ti zaista jesi fenomenalan. Postoji milion stvari zbog kojih treba da se osećaš dobro.

Jasno je meni da se sada nećeš istog trena osetiti dobro, ali evo dobrih vesti: jednog dana seka i ti ćete biti odrasli. Izaći ćete u svet, dobiti poslove, imati partnere, decu, izgraditi svoje živote.

Bićete zreli oboje, i ona će te videti kao divnog muškarca, jer znam da ćeš to postati. I biće ti jasno da ona nije zaista bila zla prema tebi, samo je bila tinejdžer sa ludim hormonima, a ti i bio dečak koji nije imao sreće i izvukao deblji kraj. A kada se to desi, ona će želeti da provodi vreme sa tobom. Ipak ne postoji niko na svetu ko može znati kako je to imati mene za mamu, i vašeg tatu za tatu, i niko neće bolje razumeti kako je bilo odrastati u ovoj kući. Delite istu krv, iste uspomene. Na kraju dana, ti si ipak njen mali bata, a kada oboje ostarite i osedite, ti ćeš joj značiti više nego bilo ko na svetu.

Do tada, drži se, mali. I seti se, možda je stvarno teško biti mlađi, ali si ti dobio pravo da spavaš duže nego što je ona ikad u tvojim godinama.

Voli te mama!“

Izvor: Yumama

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top