Rušimo mitove jednog za svagda: U ovih 6 laži o zdravoj ishrani svi verujete, a morate odmah prestati!

Lepota i zdravlje

Rušimo mitove jednog za svagda: U ovih 6 laži o zdravoj ishrani svi verujete, a morate odmah prestati!

Danas je prisutna poplava mitova o ishrani, konzumiranju i štetnosti određenih namirnica. Međutim, nemački stručnjaci su dali svoj sud

Da li je zeleni paradajz štetan? Gubi li vaš organizam previše tečnosti ako pijete kafu? U koje doba dana je najbolje jesti? Ova pitanja zbunjuju mnoge od nas, stoga poslušajte ove savete stručnjaka.

Naime, članovi Nemačke organizacije za ishranu (DGE) kažu da bi prema mnogim mitovima o ishrani trebalo da imamo zdravu dozu skepticizma, te ustanoviti ima li u njima i trunke istine.

Mit: Smeđi hleb je uvek zdraviji od belog

„Među proizvodima od žitarica, poput hleba, rezanaca, pirinča i brašna najzdraviji su oni od punog zrna“, kaže Silke Restemeyer iz DGE-a.

„Namirnice od celovitog zrna daju vam puno duži osećaj sitosti, a istovremeno sadrže više hranjivih materija od proizvoda od jelog brašna“. Ali važno je istaći da nije baš svaka vrsta smeđeg hleba ili onog sa semenkama napravljena od celovitog zrna.

„Neke vrste hleba smeđu boju dobijaju zahvaljujući ekstraktu slada koji se u njega dodaje, a u nekim vrstama hleba od semenki ima samo semenki suncokreta.

Mit: Zeleni paradajz je otrovan

Nezreli paradajz sadrže solanin.

„Reč je o otrovu koji biljku štiti od štetočina“, objašnjava Harald Seitz iz DGE-a.

Kada konzumiraju previše zelenog paradajza neke osobe mogu da osećaju simptome poput blaže glavobolje ili bola u želucu. Ali, odrasla osoba bi morala da pojede jako veliku količinu zelenog paradajza da bi joj se javili ozbiljni zdravstveni problemi.

Mit: Kafa je diuretik pa njeno ispijanje utiče na gubitak previše tečnosti

„Nije štetno uz šoljicu kafe popiti i čašu obične vode, ali nije neophodno „, kaže Restemeyer.

Kafa, poput ostalih napitaka spada u dnevnu količinu tečnosti koja je potrebna vašem organizmu.

Mit: Zamrznuto povrće može da se čuva ‘zauvek’

„Zamrzavanje namirnica odličan je način da se neke vrste hrane dugoročno očuvaju“, kaže Restemeyer.

Kad ih se čuva na minus 18 Celzijusovih većina hranjivih materija, ukusa, ali i izgled, ostaju netaknuti. Ali, s vremenom dolazi do razgradnje namirnica, što znači da duboko smrznuta hrana u jednom trenutku više nema dobar ukus.

Savet: „Na ambalaži upišite datum kada ste zamrznuli namirnice, sadržaj i količinu, pa ćete tačno znati koliko je stara.“

Mit: Jedete li kasno uveče udebljaćete se

„Ako svakodnevno jedete hranu bogatu kalorijama dobićete na težini. Ako u organizam unosite premalo kalorija, gubićete kilograme“, pojasnila je nutricionista Monika Biskof.

Za osobe koji spadaju u grupu ljudi s normalnom težinom irelevantno je u koje vreme jedu. „Ali ako osoba želi da smrša, bilo bi pod znakom pitanja da pokuša da prestane da jede pre spavanja ili noću“, kaže Biskof, te dodaje da je nekim osobama jednostavnije da preskoče obrok u večernjim satima nego tokom dana.

Mit: Alkolono piće nakon jela pospešuje probavu

Lepo je završiti obrok malom čašicom likera ili rakije, ali to vašoj probavi neće pomoći, kaže Restemejer.

Alkohol podstiče proizvodnju želudačne kiseline, a ona stimuliše nastanak enzima koji pomaže u probavi belančevina.

Alkohol loše utiče na prekomernu osetljivost želudačnih živaca. Digestivi ne pomažu u procesu probavljanja masne hrane, dodaje Restemeyer.

Najčešće se alkohol u probavnom sistemu preradi puno brže od masti.

Izvor: Večernji.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top