Zašto treba zagrliti dete kada prkosi, viče, plače…

pixabay.com

Kuća i porodica

Zašto treba zagrliti dete kada prkosi, viče, plače…

Zagrliti decu znači iskazati im bezuslovnu  ljubav i podršku za njihove probleme i osećaje

Deca ulaze u razne faze koje njihovim roditeljima nisu baš najjasnije – prkose, viču, imaju ispade besa, plača, neobičnog ponašanja i agresije. Roditelji često nemaju ideju šta da urade iako su i više nego iscrpljeni i dovedeni do ruba takvim ponašanjem. Treba li poslati decu da se ohlade u njihovu sobu? Uvesti neke zabrane i kazne? vikati? Objašnjavati? Mirno razgovarati? No, što ako trogodišnjak baš nije spreman za miran razgovor?

Jedno zanimljivo rešenje iskrslo je kao savet stručnjaka, ali i mnogih roditelja koji su ga isprobali i tvrde da deluje. A to je da detetu u takvim situacijama dobro dođe zagrljaj. Da, tako je jednostavno. Evo zašto se zagrljaj čini kao najbolje rešenje:

Deca bolje uče kroz nagrade nego kroz kazne
Razgovor o samom problemu uz zagrljaj uvek su bolji odgovor i reakcija na problem od vikanja i kažnjavanja.

Ponekad je neželjeno ponašanje samo poziv u pomoć
Deca ponekad ne znaju velike osećaje izraziti na prikladniji način ili ih možda muči nešto drugo što im uzrokuje stres i frustracije. Zagrljaj može biti uteha koja im je potrebna i otvaranje vrata za početak dijaloga.

Deca ponekad imaju loše mišljenje o sebi i smatraju da ne zaslužuju da se neko prema njima lepo ponaša i zato se ponašaju na način na koji smatraju da će zadobiti poštovanje
A kada na takvo svoje ponašanje dobiju povratno u obliku frustracije i ljutnje, počnu se osećati još gore i imati još lošije mišljenje o sebi što čini začarani krug. Zagrljajem ih podsećate da napraviti grešku nije tako strašno i da svi nekad grešimo i opraštamo jedni drugima.

Najbolji način za podsticanje dece na saradnju je kroz međusobnu povezanost
S pravim odnosom lakše ćete od dece dobiti željeno ponašanje i verovatnije je da će biti otvorena za saradnju. Biće vremena kada deca neće želeti ili moći sarađivati, no i tada je zagrljaj snažno sredstvo za ponovnu uspostavu odnosa.

Ljubav prema deci je bezuslovna
Koliko nam se god ponekad ne sviđalo ponašanje naše dece, i dalje ih volimo jer roditeljska je ljubav bezuslovna. Naša deca to treba da znaju, a ponekad ih na to treba i podsetiti, pogotovo kada imaju “pad morala” i se ne osećaju dobro u sopstvenoj koži.

Ponekad smo mi odrasli ti kojima treba zagrljaj
Kada naša deca imaju ispade, povrede nas pa kad više ne znamo što bismo i kako postupili i mi smo ti kojima treba zagrljaj kako bismo se smirili i uspostavili vezu.

Izvor: djecjaposla.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top