Vaše dete mora jednog dana otići od kuće. Pustite ga.

pixabay.com

Kuća i porodica

Vaše dete mora jednog dana otići od kuće. Pustite ga.

Vaša deca odrastaju. Hteli vi to priznati ili ne, dolazi vreme kada će otići od kuće i postati odrasli. To neće promeniti činjenicu da su ona vaša deca i dalje, ali im trebate dozvoliti da odu. U tinejdžerskom uzrastu deca razvijaju individualnost i nezavisnost. Žele pokušati nešto novo, odlučiti sama, upisati fakultet u drugom gradu, raditi ili putovati. Učili ste ih kako se hoda, a sada žele sama praviti velike korake, a vi im trebate biti podrška na tom putu. Teško je, razumemo se, ali pre svega trebate shvatiti šta je u vašoj moći, a šta nije.

Sara Velaga

ONA ODLAZE
Kako se kraj srednje škole bliži, sve ste više svesni da to znači i odlazak vaše dece. Imaju planove, izgrađuju odnose, a vi delujete na njih, iako ste većinu vremena tek posmatrač. Kada saopšte da odlaze na putovanje sa društvom ili počinju život sa njima, trebate prihvatiti to kao deo odrastanja. Da, napraviće greške, ali setite se sebe u njihovim godinama? Hteli ste otkriti nove stvari, mesta, ljude, mislili ste da možete sve. Greške su sastavni deo života, ne samo odraslih, već i dece. Na taj način ona odrastaju i uče se nositi sa odgovornošću.

Zajedno sa vršnjacima uče o podeli obaveza, ulogama u društvu i pronalaze sebe. U konačnici, oni su ti sa kojima će studirati, živeti, raditi, udavati se i družiti. Neizostavan su deo života, baš kao što ste i vi. Trebate im dati prostora i vremena koje će provoditi s njima, jer ne možete sve uloge biti vi. Njihov odlazak je neizbežan i neizostavan deo života. Pre ili kasnije doći će do njega. Ako se spremite na to, lakše ćete ga podneti.

Međutim, bez obzira na to koliko deca mislila da mogu bez vas, ona još uvek zavise od vas i vaših primanja. Zato je nemoguće izgubiti kontakt s njima, jer svaki put kada kažu: “Ja to mogu i bez tebe”, shvatiće da im ipak trebate. To naravno ne znači da treba da manipulišete novcem kako biste zadržali njihovu pažnju i naklonost. Znači samo da, htela to ona priznati ili ne, još uvek trebaju vas na razne načine.

Nekada se dogodi da vas dovedu pred svršen čin, jer iznose planove za koje nisu tražila dozvolu. Trebate znati da je i to oblik njihove komunikacije. Na taj način vam žele pokazati kako znaju, umeju i mogu sama. Nisu to sve pametne odluke, naravno, ali cilj je da ih ne osuđujete. Ako ih tretirate kao odrasle i razgovarate s njima o odlukama, ciljevima i stavovima, možda ćete uspeti promeniti im mišljenje. Ako se pak odlučite na kritikovanje, zabrane i protivljenje, deca će nastojati, iz inata, da urade sve što vam ne odgovara. Dakle, ključ je u balansu autoriteta i prijateljskih saveta.

Ako ste majka više dece, verovatno na najmlađe gledate sa posebnim oprezom. Nije vam jednostavno pustiti ga, jer ste podsvesno verovali da će baš ono ostati kući i ostati dete. Da, hoće, tokom celog života, ali i ono će jednog dana dobiti želju za samostalnim životom. Drugim rečima, ne pravite od deteta dete. Vaša deca moraju da odrastu. Već sada vaši tinejdžeri su sposobni da peru svoj veš, spreme kuću, pomažu vam i ravnopravno učestvuju u svemu. Isto tako, spremni su i da jednog dana krenu u život, bez vaših “usluga”. Večno zahvalni i odgovorni, ali puni želje i volje da i oni pronađu svoj put i da jednog dana, možda, nekome budu i oni roditelji.

Najjednostavnije je prihvatiti činjenicu da odrastaju i da će jednog dana neminovno otići. Shvatite da odlazak ne znači prestanak komunikacije i gubljenje deteta. Znači samo novu stepenicu u njegovom životu, a vi mu možete biti najveća podrška. Čak iako mu se desi neuspeh, ono je vaše dete i prihvatite ga. I nemojte nikad zaboraviti – i vi ste jednom tako otišli od svojih roditelja.

Izvor: Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top