SVETI TRIFUN, DAN LJUBAVI I VINA. Evo šta danas valja uraditi

Lifestyle

SVETI TRIFUN, DAN LJUBAVI I VINA. Evo šta danas valja uraditi

Šta ćete raditi danas, kada se po pravoslavnom kalendaru slavi Sveti Trifun? Pohoditi vinograd? Gledati u nebo? Ili ćete dan započeti uz voljenu osobu i priču o životu ovog svetitelja?
Sveti Trifun je, kaže predanje, bio jedan od Hristovih mučenika i postradao je za hrišćansku veru.

Ali, njegov bi život mogao biti inspiracija za uzbudljiv film, jer njime su se bavili moćni rimski carevi. Jedan od njih ga je bogato nagradio i obasipao počastima, a drugi mučio i pogubio.

Rođen je u siromašnoj porodici i kao dete je čuvao guske. Ali, imao je dar čudotvorstva i bio iscelitelj, pa se ko mladić pročuo, jer je ljude lečio i iz njih isterivao zle duhove. I tako, početkom trećeg veka caru Gordijanu se teško razbole kćerka Gordijana i mnogi je iscelitelji ne izlečiše, pa zli duh iz devojke progovori da ga isterati može samo mladić po imenu Trifun. Car pozva k sebi sve ljude toga imena. I dođe Trifun hrišćanin i izleči princezu. Car ga bogato darovaše, ali Trifun sve blago podeli sirotinji i vrati se svojim guskama.

Ali, kada je na presto došao car Dekij, koji je progonio hrišćane, svetog je Trifuna svirepo mučio. Pogubio ga je 250. godine.

Svetog Trifuna slave vinogradari i ugostitelji, ali kako uz vino ide i ljubav, slave ga i zaljubljeni. Tačnije, pravoslavni sveštenici kažu da je ovaj svetitelj “zaštitnik bračne ljubavi”.
Vezuje se i za mnoga narodna verovanja i običaje.

Tako vinogradari na današnji dan izlaze u vinograde, obrezuju čokote i zalivaju ih vinom, da bi berba bila bogata.

Ako danas bude kiše, po narodnoj meteorologiji, to je znak da će godina biti rodna, posebno bogata za šljive i grožđe. A od šljiva i grožđa, zna se, dobra se kapljica rađa. Mada, ove voćke, vele skeptici, mogu poslužiti i za slatko ili sok.

A ako dan danas bude vedar, ne piše nam se dobro: godina će biti sušna i nerodna.

U svakom slučaju ostaje nam ljubav.

Izvor: SRPSKAINFO 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top