Dr Lipton: “Za dobro zdravlje – treba prvo promijeniti način razmišljanja!”

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Dr Lipton: “Za dobro zdravlje – treba prvo promijeniti način razmišljanja!”

Na primer, ako vas neko uverava u to da ste bolesni i da ćete od te bolesti vrlo brzo umreti, i vi u to zaista poverujete, to bi vam se zaista moglo i dogoditi! 

„Ako možete pomoći čoveku da izleči svoj um i verovanja, možete mu pomoći i da izleči svoje telo.“ – dr Brus Lipton.

Dr Brus Lipton poznati je američki molekularni biolog i istraživač, pionir epigenetike koji je veći deo života posvetio proučavanju matičnih ćelija.

Upravo je zahvaljujući njima, tvrdi, i otkrio tajnu zdravlja i života.

Nauka i medicina oduvek su nas učili da je svako od nas isključivo odraz sopstvene DNK-a, odnosno gena.

Iz toga proizlazi da smo potpuno nemoćni da bilo šta menjamo, ali to je daleko od istine, kaže dr Lipton.

Dr Lipton je u svojim istraživanjima uočio nešto jako zanimljivo – na ljudske stanice snažno utiče okruženje, kao i naše misli i uverenja.

U jednom od svojih brojnih istraživanja posmatrao je ponašanje identičnih matičnih stanica u Petrijevoj posudi, u tri različita hemijska okruženja.

Svaka od tih skupina matičnih ćelija, iako su genetski identične, razvila se u nešto drugo – u zavisnosti od okruženja.

Pa su se tako u jednom okruženju matične ćelije pretvorile u ćelije kosti, u drugom su nastale masne ćelije, a u trećem mišići.

Zaključio je da nisu geni ti koji odlučuju kako će se stanica razvijati i hoće li biti bolesna ili zdrava. Važno je okruženje.

Vaše stanice reaguju na vaš doživljaj sveta

Naš organizam čini ogromna skupina od 30 triliona stanica koje rade u harmoniji.

I na ponašanje svake te stanice uveliko utiču naš um i percepcija, odnosno doživljaj sveta, kaže dr Lipton.

Na primer, ako svet doživljavate kao prijateljsko mesto, vaše stanice će primati takve signale koji će ih upućivati na otvaranje, rast i razvoj.

No, ako isti taj svet posmatrate kao neprijateljsko mesto u kojem se neprestano od nečega morate braniti i čuvati, vaše stanice će primati signale zatvaranja pa će, umesto da obavljaju svoje uobičajene funkcije, one sada preuzeti novu ulogu – braniće se od stresa i neprijatelja.

Isto tako, dr Lipton kaže da svaka stanica ima sve organe kao što ih ima i ljudsko telo, pa tako njihove membrane imaju ulogu – mozga.

Preko tih membrana one primaju signale spolja pa tako u skladu sa vlastitom inteligencijom i mudrošću uključuju ili isključuju određene gene, što zatim utiče na vaše celokupno zdravlje.

Stres se „hrani“ vašom energijom

Mnogi danas žive neprestano pod stresom. Stres podstiče lučenje hormona kortizola, koji skuplja vaše krvne sudove.

Tada se energija iz trbuha, koji je centar vaše vitalnosti, imuniteta i zdravlja, preusmerava u udove koji dobivaju potpuni prioritet u situaciji „bori se ili beži“.

Budući da stanice pod stresom puno energije troše na obranu, više nema dovoljno energije za rad probavnog sistema, imunološkog sistema, itd. Zbog toga s vremenom organizam oslabi pa se tako stvara pogodno tlo za razne poremećaje i bolesti.

U tome bi vam mogla pomoći spoznaja da ste besmrtni. Vi niste fizičko telo, nego duh koji ga oživljava, kaže dr Lipton.

Zamislite svoje telo kao TV prijemnik, a ono što ga pokreće je signal koji TV prima – spolja.

Jednom kada se vaš TV prijemnik pokvari, taj signal i dalje negde postoji, ali će se emisije sada prikazivati na nekom novom TV prijemniku.

Kada istinski shvatite da ste besmrtni, stres će se istopiti i izgubićete osećaj straha jer ćete znati da se zapravo i nemate čega bojati.

Moć pozitivnih i negativnih uverenja

Vaše misli snažno utiču na vaše stanice. Kao što su moćne vaše pozitivne misli, jednako su snažne i one negativne, a njihov se učinak naziva nocebo.

Na primer, ako vas neko uverava u to da ste bolesni i da ćete od te bolesti vrlo brzo umreti, i vi u to zaista poverujete, to bi vam se zaista moglo i dogoditi.

Više je zabeleženih slučajeva ljudi koji su umrli jer su ih lekari (i porodica) uverili da su teško bolesni, iako je autopsija posle otkrila da uopšte nisu bili smrtno bolesni.

Isto tako, psiholozi kažu da je više od 70 posto naših misli negativno (i uglavnom nepotrebno), stoga i nije nikakvo čudo što se na nas „lepe“ bolesti.

Stoga, dobro birajte misli koje ćete hraniti svojom pažnjom i mudro selektujte u šta ćete verovati.

Svesni ili podsvesni um – ko vodi glavnu reč?

Um je glavni uzrok bolesti danas na našoj planeti.

Prema dr Liptonu, naše fizičko telo je odraz nevidljivog energetskog polja koje ga oblikuje, a to je energetsko polje upravo naš um.

Promenom vlastite percepcije sveta utičemo i na svoje telesne funkcije i stanice, što rezultira dobrim zdravljem i vitalnošću.

Međutim, treba znati i to da se naš um sastoji od dva dela: podsvesnog i svesnog uma.

Čak 95% vremena funkcionišemo iz svog podsvesnog uma, koji se sastoji od navika i naučenog ponašanja, a samo 5% vremena delujemo iz svesnog, kreativnog uma.

Svako od nas je „isprogramiran“ već do svoje šeste godine.

Dotad je naš mozak poput vrpce snimao okruženje pa smo poput sunđera upijali ponašanje roditelja i okoline, njihove stavove, loše i dobre obrasce, strahove, predrasude i sl.

Mi smo „programirani“ da verujemo kako nemamo moć odlučivanja, a to je sve zato da bi neka manjina u svetu nama mogla vladati.

Iako svaki čovek raspolaže jednakom moći i snagom, upravo programiranost dovodi do toga da jedan čovek postaje prosjak na ulici, a drugi, Bil Gejts.

„Ako radite na ostvarenju nekog svog zamišljenog plana i primećujete da morate uložiti ogroman trud i sve pritom zapinje, to je samo zato što vas vaš podsvesni um sabotira“, kaže dr Lipton.

Kako ne biste bili žrtva tog programa i vlastite podsvesti, menjajte negativna uverenja i ponavljajte uvek iznova ono što želite biti – srećni, zdravi i ispunjeni pojedinci.

Kada se i pojave negativne misli, zaustavite se i osvestite se, savetuje dr Lipton.

Ako su vam roditelji ili okolina neprestano ponavljali da je čovek nemoćan ili da je život jako težak, govorite sami sebi i ponavljajte neku suprotnu, afirmativnu misao – i to iz dana u dan.

Upornim ponavljanjem nekih novih misli, u koje pritom istinski verujete, izbrisaćete stara uverenja i obrasce i zameniti ih nekim novim koji su za vas puno zdraviji.

I tada će vaša podsvest zaista raditi u vašu korist.

Vaše telo samo proizvodi najbolje lekove!

Dr Lipton naglašava da svako od nas uveliko sam odlučuje o svom zdravlju.

Svaki čovek u svom organizmu ima veliki broj matičnih stanica koje imaju moć obnavljanja svakog organa ili tkiva. Dakle, naš organizam ima moć revitalizacije i samoobnavljanja.

Ipak, kako to da neki lekovi zaista deluju? I za to postoji objašnjenje. Naime, svako od nas u svom telu ima prirodni ekvivalent tom leku, kaže dr Lipton.

Ako u vašem organizmu postoje receptori za lek, to samo znači da u vama već postoji prirodni lek kojem su ti receptori namenjeni, ali ga možda vaše telo u tom trenutku ne proizvodi.

Prirodne lekove u sebi možemo proizvesti promenom stanja svoje svesti.

Jedan od takvih lekova je anandamid ili „molekul blaženstva“. Reč je o pravom prirodnom antidepresivu kog proizvodi naš mozak kada smo srećni i ushićeni.

Izvor: atma.hr

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top