ČOVEK KOME SE SVET KLANJA Svetski priznati doktor ženama bez materice pomaže da POSTANU MAJKE

Lepota i zdravlje

ČOVEK KOME SE SVET KLANJA Svetski priznati doktor ženama bez materice pomaže da POSTANU MAJKE

Sada već pretprošle, 2017. godine, kada je žena iz Srbije donirala matericu sestri bliznakinji u centar zbivanja je dospeo i doktor heroj koji je nesvakidašnju operaciju obavio, naravno uspešno. Reč je o doktoru Milanu Milenkoviću koji je u petak odlikovan Sretenjskim ordenom.

Doktor Milenković čini se da ima najlepši posao na svetu. On je šef odseka za kancer i fertilitet na Klinici za ginekologiju u Geteborgu, gde ženama koje ostanu bez materice i jajnika pomaže da postanu majke. Tako je i jedna od sestara bliznakinja iz Srbije zahvaljujući svojoj sestri postala majka nakon izvršene složene operacije u Tiršovoj.

Tu složenu operaciju koja je trajala 16 sati obavio je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije. Operaciju su predvodili prof. dr Mats Branstrum iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu i dr Stefan Tulijus, profesor sa Harvarda, šef transplantacione hirurgije. Tim su činili i stručnjaci iz Geteborga – dr Pernila Dom Keler, dr Niklas Kvanstrum i lekari iz SAD, Izraela i Srbije. U timu iz Švedske bio je i dr Milan Milenković iz Univerzitetske bolnice, koji je danas odlikovan.

Ljubav prema poslu i istraživanju presudila je da ovaj zaljubljenik u medicinu ode iz Srbije 2001. godine, posle završene specijalizacije iz ginekologije u Gradskoj bolnici na Zvezdari.

Prvo je radio u Norveškoj, a onda je 2006. godine počeo doktorske studije na Univerzitetu u Geteborgu, gde i sada radi. Život u Švedskoj opisuje u tri reči – prilagođen običnom čoveku.

– Nema redova, ne morate da čekate za pasoš ili ličnu kartu, administracija se trudi da pomogne ljudima. Dosta se ulaže u obrazovanje i nauku – rekao je on u ranijem razgovoru za „Blic“.

O povratku u Srbiju trenutno ne razmišlja.

– Ali dolazim često. Tu su mi roditelji, prijatelji koje znam 30 godina. Moj najstariji sin Nikola radi u Srbiji posle završenog fakulteta u Americi. Pored njega, imam još dvoje dece, Filipa i Aleksandra, i suprugu Mirjanu – dodao je tada.

Kao i svakom zaljubljeniku u posao, san mu je da unapređuje medicinu i da pomogne svim ženama koje su zbog bolesti ili prirodnih nedostataka unapred otpisane kao majke.

– Imamo i druge projekte, na primer kako pomoći ženama koje su pre vremena izgubile funkciju jajnika. Kod žena koje imaju partnera može se uraditu vantelesna oplodnja i zamrzavanje oplođenih jajnih celija, odnosno embriona koji se mogu vratiti u matericu posle izlečenja od karcinoma. Kod žena bez partnera mogu se zamrznuti jajne ćelije koje se kasnije mogu oploditi u laboratoriji i vratiti u matericu – pun entuzijazma objasnio je tada Milenković.

Transplantacija po kojoj je postao poznat široj javnosti je presađivanje materice žene njenoj sestri bliznakinji i obavljena je u martu 2017. godine. Pacijentkinja se porodila u Bolonji i nazvala je sina Lazar.

– Beba ima šest meseci, ja sam je video pre nekoliko dana, beba je dobro, lepo se razvija. Par ima još desetak embriona koji su zamrznuti u Stokholmu – rekao je ovaj hrabri lekar koji radi i na Univerzitetu u Stokholmu, član švedsko-srpskog tima za presađivanje materice.

Izvor: Blic

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top