Ciklama u kući: Tajna cvećara za pravilnu negu raskošne lepotice!

pixabay.com

Kuća i porodica

Ciklama u kući: Tajna cvećara za pravilnu negu raskošne lepotice!

Ako želite da u kući imate zdravu i rascvetalu ciklamu morate joj obezbediti mesto koje se nalazi u polusenci, dobro provetreno (bez promaje) daleko od izvora toplote.

Pravilno gajenje ciklame

Ciklama se sadi u mešoviti kompost sa dodatkom korenja. Zahteva rastresit kompost koji ne zadržava preveliku vlagu. Ciklama ne podnosi veliku količinu vode.

Tokom cvetanja ciklamu morate zalivati obilno ali nikako ne smete da dozvolite da „pliva“ u vodi. Ne smete da dozvolite da se zemlja oko ciklame osuši.. Vodu nikad ne sipajte na vrh gomolja i ne dozvolite da se voda zdrži između listova ciklame ili na pupoljcima. Najbolje je da vodu sipate dalje od ciklame ili u tacnu ispod saksije.

Pošto ciklama obožava vlažan vazduh, povremeno raspršivačem osvežite vazduh vodom. Tokom cvetanja biljka zahteva temperaturu od 13 do 16 stepeni Celzijusa, a kada je hibernaciji temperatura može da se kreće od 10 do 18 stepeni Celzijusa.

Kada presađujete ciklamu potrudite se da potpuno zamenite zemlju oko nje. Neka se kompost sastoji od 1 dela lista, 1 dela zemlje, 1 dela humusa, 1 dela peska.

Saksija u kojoj boravi ciklama trebala bi biti veličine od 12 do 14 centimetara u prečniku.

Ako dođete do gomolja ciklame vodite računa o njegovoj težini. Mora biti pun i težak a ne smežuran. Ukoliko oko njega ima osušenih listova ili trulih, odstranite ih pažljivo rukama, nikako makazama.

Đubrenje

Tokom cvetanja potrebno je da ciklamu nahranite veštačkim đubrivom i to jednom u dve nedelje.

Ukoliko ciklama oboli i počne da propada znajte da joj smeta ili visoka temperatura ili preterano zalivanje.

Pazite na ovu lepotici – vratiće vam savršenim pogledom na raskošne cvetove!

Autor: V. Milenković / Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top