Nisu je Egipćani džabe nazivali biljkom besmrtnosti: Šta sve aloja vera čini našem telu?

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Nisu je Egipćani džabe nazivali biljkom besmrtnosti: Šta sve aloja vera čini našem telu?

Dajemo vam nekoliko razloga da je koliko danas donesete u svoje domaćinstvo. 

Aloja vera je omiljena biljka u mnogim domaćinstvima i ona je mnogo više od moćnog iscelitelja rana: ima više od 75 bioaktivnih komponenti koje pomažu organizmu na mnogo načina, od smirivanja akni do jačanja imunološkog sistema.

Aloe vera kao jedna od najboljih kućnih lekovitih biljaka

Medicinska aloja vera ima protivupalna, antibakterijska, analgetska i antimikrobna svojstva koja i te kako objašnjavaju zašto su je Egipćani nazvali biljkom besmrtnosti, a indijanska plemena rajskim štapićem ili biljkom koja leči.

Evo opsežnijeg pregleda svega onoga što aloja vera može da uradi:

Bogat izvor vitamina i antioksidanasa

Aloja vera je obiluje vitaminima A, B1, B2, B6, B12, C i E, takođe sadrži i folnu kiselinu i holin.

Nedostatak vitamina B12 može biti veoma uobičajen kod ljudi starijih od 65 godina, i onih koji u svoju ishranu ne unose meso i mesne proizvode, a suplement vitamina B12 se ne apsorbuje uvek u telo kako bi trebalo.

Izvor minerala

Pored vitamina, aloja vera sadrži mnogo minerala, kao što su bakar, magnezijum, kalijum, kalcijum, cink, mangan, hrom i selen. Oni rade na povećanju funkcionalnosti enzima i jačanju metaboličkih puteva koji održavaju ćelije u odličnom stanju.

Time što nudi 20 od 22 aminokiseline, uključujući 7 esencijalnih aminokiselina, aloe vera pomaže jačanju imunološkog sistema i osigurava pravilnu sintezu hormona, proteina i enzima.

Enzimi

Bogata enzimima, uključujući amilazu, lipazu, bradikinazu i šest drugih, aloja vera daje prirodni podsticaj metabolizmu i digestivnom sistemu u celini.

Većina enzima koji se nalaze u ovoj moćnoj biljci pomažu u razgradnji masti i šećera, dok bradikinaza smanjuje upalu kože.

Uživanje u zdravstvenim prednostima

Osim upotrebe gustog gela za ublažavanje opekotina i brže zaceljivanje rana, on se može dodati u losione i šampone za dodatnu hidrataciju.

Sok od aloja vere (aloja gel filtriran i pomešan sa vodom), je još jedna opcija za one koji žele da unesu aloja veru u svoj organizam. On nudi niz pogodnosti, uključujući detoksikaciju jetre i bubrega, balansiranje pH vrednosti, olakšavanje konstipacije, smiruje akne, jača zdravlje srca i imunitet.

Jasno je da je aloja vera moćna biljka koja može da pomogne telu da zaraste iznutra i spolja – i sve počinje sa srećnom biljkom koja „sedi“ na dasci ispod prozora.

Izvor: Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top