Pročitala sam poslednje presude za maltretiranje dece; priče su strašne, a svi roditelji kažnjeni su uslovno

pixabay.com

Kuća i porodica

Pročitala sam poslednje presude za maltretiranje dece; priče su strašne, a svi roditelji kažnjeni su uslovno

Iako Kazneni zakon propisuje mogućnost izricanja i do pet godina zatvora, sudovi mahom roditelje kažnjavaju uslovno

Mučna priča s Paga, gde je otac s balkona bacio svoje četvero dece, osim ozbiljnog problema sa sistemom socijalne skrbi, u fokus je javnosti stavila i zanemarivanje i zlostavljanje dece u porodicama u Hrvatskoj. Supružnici s Paga pravomoćno su 2017. kažnjeni zbog povrede prava najstarijoj kćeri, koja je na kraju izdvojena iz ove porodice. Izrečena im je uslovna kazna. Iako Kazneni zakon propisuje mogućnost izricanja i do pet godina zatvora, hrvatski sudovi mahom roditelje koji maltretiraju decu kažnjavaju uslovno. Smatraju da će im to biti dovoljna opomena za ono što su učinili. Uz to, iako su osuđeni za maltretiranje i zlostavljanje, roditeljima deca u većini slučajeva nisu oduzeta. Donosimo recentne primere iz sudske prakse.

1. Uslovni zatvor za četiri godine maltretiranja sina

Osječanin koji je pune četiri godine, od 2011. do 2015. godine zlostavljao svog sina, dečaka rođenog 2006. godine, osuđen je uslovno na godinu dana, s rokom kušnje na tri godine.

Prema presudi stalno je u dječakovoj nazočnosti bio agresivan prema njegovoj majci, vrijeđao ju, omalovažavao govoreći joj da je kurva bosanska, glupa, mula… Psovao joj je majku, govorio joj da će crknuti, da je nesposobna i da ždere njegov kruh.

Kada bi dečak stao u odbranu majke otac se tada okomio i na njega. Vikao mu je da se nije rodio već okotio, da će završiti u popravnom domu. Branio mu je i druženje s drugom decom. Celo je vreme, prema zaključku suda, dečak zato bio izložen intenzivnoj psihičkoj boli i strahu. Osim što je osuđen zbog zlostavljanja vlastitog deteta, Osječanin je kažnjen i zbog ponižavanja njegove majke.

Na je sudu sve poricao, tvrdeći da voli svoje dete i da nije bio loš otac. “Volim svog sina i imam s njim normalan kontakt i druženje”, izjavio je na sudu. Ovde valja napomenuti kako je postupak zbog ovog kaznenog dela pokrenut krajem jula 2015., a presuda je izrečena pre nekoliko dana. “Moja bivša supruga sve preuveličava i nakon svakog mog kontakta sa sinom priča ružne stvari o meni”, tvrdio je na sudu. Inače, ovaj gospodin ima još četvero dece.

2. Mama nije htela videti sina pa kažnjena uslovnim zatvorom

Majka iz Šibenika, 45-godišnjakinja, takođe je dobila uslovnu kaznu – šest meseci zatvora s rokom kušnje od godine dana – jer od 2007. do sredine januara 2013. nije održavala nikakav kontakt sa svojim sinom.

Reč je o sinu kojeg je rodila 1996. godine, a 2003. dijete je odlukom Centa za socijalnu skrb u Šibeniku dodeljeno na brigu i skrb ocu. Međutim, majka je dobila obavezu održavanja susreta s njim. Ti susreti trebali su se održavati u prisustvu oca, no Šibenčanka uopšte nije pokazala interes da vidi dete.

U presudi piše kako je “propustila sa sinom ostvariti ikakav kontakt”, te “nije pokazivala nikakav interes za dete niti je materijalno doprinosila za njega”. Zato je proglašena krivom za povredu detetovih prava, odnosno da je kao roditelj grubo zanemarila svoju dužnost podizanja, odgoja i obrazovanja deteta. Tokom sudskog postupka sud ju uopšte nije uspeo pronaći iako postoje podaci da privremeno živi kod svojih roditelja.

3. Pred decom ponižavao suprugu pa kažnjen radom za opšte dobro

Rad za opšte dobro kao kaznu je dobio 30-godišnji Splićanin jer je povredio prava svojih dviju kćeri blizanki. Od januara 2016. do marta 2017. 30-godišnjak je ponižavao i zlostavljao svoju suprugu pred decom. Šamarao ju je i vređao, bacao po stanu pokućstvo i pripremljenu hranu, prisiljavao ju da diže kredite za vraćanje njegovih kockarskih dugova i stalno tražio još novca za sebe.

O deci uopšte nije brinuo niti je doprinosio za njihovo izdržavanje. Sve je kulminiralo 10. marta 2017. kada je Splićanin na ulasku u stan počeo vikati na suprugu i nazivati ju kurvetinom. Zatim ju je i fizički napao. Žena se sklonila u sobu moleći ga da to ne radi pred decom. No, 30-godišnjak je njeno zapomaganje i molbe ignorisao.

Kada su deca počela vrištati i plakati moleći ga da prestane, izderao se i na njih. Vikao je “Prestanite ili ću i vas izbosti nožem zajedno s mamom!” Relativno blago kažnjen je jer je na sudu priznao krivicu. Par se u međuvremenu razveo, a odnosi oca s decom, kako on sam tvrdi, popravili su se.

4. Mahao nožem i vikao da će pobiti ženu i decu

Potpuno pijan 43-godišnjak iz Zaboka osuđen je uslovno na godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina jer je 3. septembra 2017. zaskočio svoju bivšu suprugu koja se vozila s njihovom 13-godišnjom kćeri. Svojim automobilom zaleteo se u zadnji deo vozila bivše supruge. Nakon toga ju je pretekao pa naglo zakočio ispred njih. Ponovio je to još nekoliko puta.

Pratio je auto bivše žene sve do doma njene porodice. Uplašene žena i kći utrčale su u kuću i zaključale vrata. Zabočanin je počeo lupati po njima, razbio je i staklo.

Kada je porodica pozvala ekipu Hitne pomoći okomio se i na liječnika i medicinskog tehničara. Bacao je cepanice prema njima, probušio im dvije gume na službenom kombiju. Razbio je još nekoliko prozora na kući te počeo mahati noževima vičući da će ih sve pobiti. Uz kaznu, ovom je 43-godišnjaku izrečena i mera obveznog psihijatrijskog lečenja.

5. Uslovna kazna za mamu koja je zanemarivala četveromesečnu kći

Deset mjeseci zatvora, ali uvjetno na tri godine kazna je za majku kojoj je dijete oduzeto zbog zanemarivanja.

Naime, patronažna sestra koja je po nadzoru Centra za socijalnu skrb nadzirala ovu obitelj jednog je dana u kući zatekla djevojčicu staru svega četiri mjeseca potpuno samu. Bila je dehidrirana, pothlađena, plavih usnica i ruku, odjevena u neadekvatnu odjeću, u peleni punoj fekalija i urina te puna tjemenica na glavi. U kući nije bilo grejanja.

Od meštana je patronažna sestra saznala da je majka devojčice ostavila dete na čuvanje ocu, a ovaj se često opijao po selu. Kasnije se doznalo da je devojčica u više navrata u tih četiri meseca svog života ostavljana na čuvanje drugim ljudima u mestu. Iako je majka negirala svoju krivicu, tvrdeći da je otac trebao voditi računa o detetu, sud ju je proglasio krivom.

6. Nisu se brinuli za higijenu dece

Uslovno su kažnjeni majka i njen partner, poočim dece jer od maja 2013. do oktobra 2018. nisu vodili računa o minimalnim potrebama tri devojčice i jednog dečaka.

Na sudu je utvrđeno da nisu održavali stambeni prostor koji je bio prljav i neuredan, nisu brinuli pohađaju li deca redovno školu, niti su vodili računa o njihovim higijenskim potrebama i odgovarajućoj odeći i obući. Nije ih bilo briga ni imaju li deca sav školski pribor. Nisu se odazivali ni na pozive u školu, zbog čega su deca imala velik broj neopravdanih sati i prekinula su redovno školovanje.

Osim toga su i medicinski zanemarili troje djece ne vodeći ih redovno liječniku na potrebne preglede niti na cijepljenja. Djecu su često ostavljali samu. Mama je osuđena na godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina, a izvanbračni suprug na 10 mjesec zatvora s rokom kušnje od tri godine.

7. Mama urlala da ne želi dijete i da će ga baciti u peć

Roditeljska skrb oduzeta je roditeljima djevojčice, a dijete je smješteno u udomiteljsku obitelj nakon što roditelji uopće nisu skrbili o njoj. Samo tri puta su se odazvali na kontakte u Centar. Posljednji susret djelatnici centra su prekinuli jer je par, nakon što je upozoren da je kasnio 40 minuta, počeo galamiti i na taj način uznemiravati dijete.

Nakon toga više nisu dolazili, na osnovu čega je zaključeno kako im uopće nije stalo ostvariti emocinalni kontakt s djetetom, niti popraviti svoj partnerski odnos.

Majka je doduše pokušala uvjeriti djelatnike Centra da želi skrbiti o svojoj kćeri, no kako živi u potpuno neprimjerenim stambenim uvjetima i u nestabilnoj bračnoj zajednici punoj nasilja i prekida to joj nije dopušteno.

Kada je još uoči rođenja ove devojčice, u sedmom mesecu trudnoće dolazila u Centar koji je brinuo o njenoj porodicu, tvrdila je kako ne želi novo dete i kako će ga baciti u peć.

8. Godinama zlostavljala troje dece pa dobila uslovnu kaznu

Iako je diplomirala razrednu nastavu, 40-godišnjakinja iz Zagreba pokazala se kao loša majka. Punih pet i po godina, kako je utvrdio sud, zlostavljala je svoje troje dece zbog čega je kažnjena uslovno godinom dana zatvora s rokom kušnje od pet godina.

Prema presudi, nije vodila adekvatnu brigu o njihovoj prehrani i higijeni, kao i čistoći stambenog prostora. Zato su deca bila učestalo prepuštena sama sebi. Tako je bilo i tokom njenih čestih putovanja.

Gospođa je znala i previše popiti pa je u takvom stanju vikala na decu. Govorila im je da su glupi i bezobrazni, da su razmaženi idioti. Povremeno ih je i fizički kažnjavala, kćer je nekoliko puta povukla za kosu, a svađala se pred decom i sa svojim roditeljima.

Na kraju su sva deca, rešenjem Centra za socijalnu rad, poverena ocu, a jedno je završilo u Dečjem domu u Nazorovoj ulici.

9. Tata sinu pretio hrvatskom šamarčinom, kažnjen novčanom kaznom

Neprimjeren odnos prema deci može se sankcionisati i kao nasilje u porodici. Za to je kažnjen i otac koji je početkom marta 2017. izvređao svog sina i pretio mu ‘hrvatskom šamarčinom’ u SMS-u. Učinio je to zato što je 15-godišnji dečak odlučio odustati od igranja fudbala u jednom zagrebačkom klubu.

Kad je to doznao otac mu je poslao poruku: “Koji k…. glumiš frajera. Uči i igraj fudbal i ne seri više. Samo pi…ce imaju takve argumente. Amen. Sledi hrvatska šamarčina da se osvestiš, veličino. Pi…, sve mu smeta, razmisli ako imaš čime. Bljak”.

Prekršajni sud je oca osudio zbog vređanja deteta što je kažnjivo po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici. Otac je na sudu priznao što je napravio, pritom se pokušavao opravdati. “Poslao sam sinu tu poruku i sada sam siguran da to nije bilo primereno. No, napravio sam to u afektu, jer je sin odustao od igranja fudbala u tom klubu. Inače s besom nemam problema jer sam ga naučio kontrolirati kroz obuku u MORH-u. Inače imam dobar odnos s decom, no svako može kao roditelj i pogrešiti”, rekao je tokom postupka. Kažnjen je s četiri i po hiljade kuna novčane kazne.

Preuzeto iz Telegram-a

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top