Cvet koji se ne poklanja dragim osobama: Ženama može da donese nesreću!

pixabay.com

Lifestyle

Cvet koji se ne poklanja dragim osobama: Ženama može da donese nesreću!

Supruga, majka, sestra, komšinica i koleginica zahtevaju različite vrste cveća kao poklon

Iako mnogi ne znaju svaki cvet koji nekome poklonite nosi određeno značenje i poruku. Zato, kada poklanjate cveće voljenoj osobi obavezno obratite pažnju pa to koju simbiku ima kako se ta osoba ne bi uvredila i stekla pogrešno mišljenje.

Za početak, značenje cveća možemo da posmatramo premo boji, tako da treba da znate da plava boja znači vernosti i sanjarenje, narandžasta ponos i energiju, ljubačasta boja predstavlja nežnost dok je bela simbol nevinosti. Crvena znači ljubav i lepotu, zelena razumevanje, žuta ljubomoru.

Narcis – Ovaj cvet ozačava samoljublje, ali je i simbol novog početka s obzirom da sa rađa među prvima. Ali budite oprezni kome poklanjate ovaj cvet jer on može da označava i prezir.

Iris – Simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Žuti iris označava strast, dok plavi podstiče naštu i sreću.

Zumbuli – Znak vernosti i nepokolebljivosti, ako su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

Božur – Simbolizuje čast i bogatstvo, kao i srećan brak i napredak

Jasmin – Žuti jasmin označava eleganciju, a ostali odanost

Magnolija – Znači dostojanstvo i otmenost. Ako je bele boje onda označava nevinost, ako je ružičast onda znači stidljivost i najčešće se poklanja devojkama. Ali pazite, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Po starom verovanju magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Ciklama – Predstavlja iskrenost i za nju se vezuje moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Može da znači i snebivanje i stidljivost.

Ruže – Cvet koji se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje ima široka značenja. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada mogu da označavaju i zahvalnost i zadovoljstvo. Bele znače čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, mogu da budu simbol veselja, ali i neverstva i ljubomore. Ruže bez trnja mogu da označavaju ljubav na prvi pogled. Kada žena pokloni muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti. Narandžaste ruže su simbol žudnje i opčinjenosti, a ljubičaste ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže su znak želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

Ljiljan – Označava beskrajnu lepote, sreću, besmrtnosti, čistoću i spas. Veoma je čest na venčanjima, jer po verovanju simbolizije biranje voljenog bića. Beli ljiljan znači nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

Bambus – Simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice.

Ciklama – Predstavlja simbol iskrenosti i kaže da se simbolizuje pomirenje kada se pokloni osobi sa kojom ste u svađi. Takođe znači i stidljivost.

Orhideja – Znači želja za uspehom i posebnost. Takođe simbolizuje ljubav, lepotu, romansu i želju za intimnošću. Ona se često poklanja bolesnicima i porodiljama kako bi im se poželeo brzi oporavak. Predstvalja i želju za uspehom u karijeri.

Lala – Simbol ponosa i slave. Crvene lale se vezuje za ljubav, a žute za beznadežnu ljubav. Roze znače brižnost, ljubičaste dostojanstvo, a bele oproštaj.

Mimoza – Simbol sigurnosti i pouzdanja, takođe označava raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.

Suncokret – Ovaj cvet je simbol za snagu, ponos, divljenje i obožavanje. Takođe, može da znači i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da joj se potpuno posvetite.

Ljubičice – Simbol odanosti i vernosti. Bele i ljubičaste znače skromnost.

Hortenzije – Predstavljaju srdačnost, a poklanjaju se kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se često nose na groblje i prilikom izjave saučešća.

Visibabe – Znače nadu, napredak i utehu. Kada želite nekome da poručite da ne gubi nadu, poklonite mu visibabe.

Đurđevak – Simbol rađanja, strpljivosti, i praktičnosti.

Gladiole – Najčešće znače jačinu karaktera i prenagljenost, nikako ne treba da ih poklanjate voljenim osobama.

Cveće koje još nema prijatno značenje su begonije koja označavaju crne misli, lavanda koja predstavlja nepoverenje, dalija koja znači nestalnost. Hrizanteme su cveće koje se nosi na groblje, mada može da označava i ljubav i istinu. Za tužne trenutke poklanjaju se i krinovi.

Izvor: Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top