Počinje veliki Vaskršnji post: Ovo su PRAVILA kojih bi se trebalo PRIDRŽAVATI!

wikipedia

Kuća i porodica

Počinje veliki Vaskršnji post: Ovo su PRAVILA kojih bi se trebalo PRIDRŽAVATI!

U ponedeljak 11. marta počinje Vaskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavlju, a koji se još zove i Časni post. Traje tačno 48 dana, i važi za najstrožiji post u godini, jer se pretežno posti na vodi, izuzev vikenda, osim kada je reč o Velikoj suboti, danu koji prethodi Vaskrsu.

Sveti oci upozoravaju da post nije samo odricanje od hrane, već je najvažnije raditi na uzdržavanju od loših misli i dela, kojim ćete uspeti da pobedite telesne strasti duhovnom snagom. Tokom njega ne odričemo se samo hrane, već taj period treba provesti u molitvi, praštanju i pokajanju.

Veoma je bitno da se hrana priprema na vodi, pogotovu sredom i petkom. Vino i ulje dozvoljeno je samo subotom i nedeljom. Ako neko oseti slabost, i tokom drugih dana, sem sredom i petkom, i želi hranu da priprema na ulju, to može da uradi ako dobije poseban blagoslov duhovnika ili parohijskog sveštenika.

Vaskršnji post deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila posta – počinje Čistom nedeljom, a zatim dolazi Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.

Kako reče mitropolit kijevski Vladimir, u postu je najvažnije ne jesti jedan drugog.

Prva tri dana Velikog petka se od davnina poste posebno strogo, kao i tokom Velike subote koja predstavlja jedinu posnu subotu tokom godine.

Cilj ovog posta jeste da najveći hrišćanski praznik Vaskrs dočekamo u miru i tišini.

ČASNI POST

Veliki post ima i naziv Časni post, koji je dobio po časnom krstu na kojem je Isus stradao.

Post pre svega predstavlja moralni i etički čin i izraz je stvarne ljubavi prema Bogu i Sinu Božjem. Svako ko se odluči na post dužan je da ispoštuje sva pravila posta. Na taj način pojedinac se priprema za pričest, koji dolazi kao nagrada za to odricanje.

PRAVILA TOKOM POSTA

Prve i poslednje nedelje Časnog posta jela se pripremaju isključivo na vodi, ali uvek treba imati na umu da post nije samo odricanje od jake i masne hrane, već je i uzdržavanje od rđavih misli, pokazvanje milosrđa, praštanje. U postu duh treba da se uzdigne nad telom i to je jedini i pravi način na koji se hrišćani pripremaju za obeležavanje i proslavu Uskrsa.

Izvor: Republika

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top