KAD SU MLADENCI I KAKVA JELA TREBA SPREMITI: šta je najvažnije što mladi bračni parovi treba da dobiju

pixabay.com

Lifestyle

KAD SU MLADENCI I KAKVA JELA TREBA SPREMITI: šta je najvažnije što mladi bračni parovi treba da dobiju

Vernost i ljubav koje nijedno iskušenje ne može da savlada – to je simbolika koju nosi praznik Mladenaca.

Mladenci su praznik kada se daruju mladi bračni parovi, tačnije, oni koji su se venčali u periodu od prethodnih Mladenaca do ovog dana, piše Lepa & Srećna.

Povezan je i sa praznikom Srpske pravoslavne crkve koja obeležava stradanje Svetih Četrdeset Mučenika Sevastijskih, na dan 22. marta 2019. godine. Oni su bili, kako glasi predanje, rimski vojnici koji nisu hteli da se odreknu Hrista.

Za kaznu su, vezani, bačeni u ledeno jezero, a sa neba se pojavila neobična svetlost i zagrejala vodu oko 39 mučenika. Četrdeseti je bio vojnik koji je, videvši čudo, objavio da je hrišćanin i pridružio im se. Uz svetlost, na njihove glave spustili su se i venci.

Od tada je običaj da se mladenci ovenčavaju vencima uz trostruku simboliku: venci carski – svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući; venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve; i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada, navodi SPC na svom sajtu.

Za ovaj praznik u srpskom narodu postoje brojni običaji, a jedan od njih, koji je vezan za dan mladenaca jesu mladenčići koji se mese kao uspomena na smrt „Četrdeset mučenika“.

Budući da praznik Mladenci uvek pada u dane posta, za ovaj dan trebalo bi spremiti i posnu gozbu, upravo radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije. Mladencima toga dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Praznik Mladenci, koji proslavlja crkva, posvećen je četrdesetorici Sevastijskih velikomučenika i nema direktne veze sa načinom proslavljanja Mladenaca u našem narodu, ali na posredan način ima.

Najvažnije je da mladi bračni parovi kroz poklone i pažnju dobiju snagu i energiju da prevaziđu sve početne probleme i trzavice u braku i što lakše prođu period prilagođavanja na nove porodične obaveze.

Izvor: Lepa i srecna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top