7 stvari o kojima uvek treba da ćutite: Ostaćeš bez onoga čime se hvališ!

pixabay.com

Lifestyle

7 stvari o kojima uvek treba da ćutite: Ostaćeš bez onoga čime se hvališ!

Prema staroj izreci tišina je dobra, sigurna i lepa

Kada ste srećni, želite da ceo svet zna za to. Međutim, sreća, kao što znate, raste samo u tišini, daleko od zavidnih očiju. Nije ni čudo što postoji jedna ruska izreka: „Ostaćeš bez onoga čime se hvališ“. Pored sreće, u životu postoje i druge stvari o kojima je bolje da ćutite, piše stil.kurir.rs.

1. Vaši planovi

Naravno, ne radi se o nameri da kupite haljinu ili idete u bioskop, već o nekim većim stvarima. Planovi, pogotovo oni dalekosežni, nisu vredni pomena sve dok nisu preuzeli neke stvarne karakteristike, a još bolje – sve dok nisu realizovani. Postoji nekoliko razloga za ovakve mere predostrožnosti: prvo, često su planovi samo ideje koje lako umiru pod pritiskom stranih kritika i skepticizma, i drugo, pošto ste dobili odobrenje, verovatno ćete ih sprovoditi sa manje žara.

2. Dobra dela

U hrišćanstvu, sve dobro koje činite, morate da činite u tajnosti. I onda, prema rečima apostola, „Tvoj Otac koji vidi u tajnosti će te nagraditi otvoreno.“ Ovo je apsolutno tačno za nosioce bilo koje druge religije. Čovek koji se, na svakom uglu hvali svojom humanošću, nije vredan divljenja, već prezira. Sama dobra dela za njega postaju samo hrana za zadovoljenje „ega“ i razlog za hvaljenje. Indijski mudraci kažu da ništa ne ubija milostinju kao ponos.

3. Asketizam

Svako bi trebalo da ćuti o tome koliko strog način života vodi. Suzdržavanje od hrane ili seksualnog života je korisna stvar, ali samo ako je u jedinstvu sa vašom emocionalnom komponentom.

4. Hrabrost i heroizam

„Unutrašnji“ testovi na koje nas život stavlja nisu ništa manje vredni od „spoljašnjih“. Međutim, dok prvi ostaju tajni drugi su vidljivi golim okom. Ali zašto je bitno ćutati o njima? S jedne strane, već ste dobili nagradu u vidu mudrosti i iskustva, a s druge strane, zaštitiće vas od prekomernog ponosa i hvalisanja. Grom, kako kažu, je prazan iznutra.

5. Duhovno znanje

Ono što možete da shvatite nije za svakoga. Ne laskajte sebi. Vaše unutrašnje promene će se već odraziti u vašem životu, tako da šta god da su, zadržite sve unutra.

6. Porodični problemi

Ako ste žena, ćutite o nedostacima vašeg muža pred prijateljima i rođacima. Ako ste muž, nemojte reći ništa loše o vašoj ženi. Tako ne rešavate konflikte, ali ljudi neće imati lepo mišljenje o vašim voljenim. Snažna porodica je ona u kojoj se prljava posteljina ne iznosi u javnost.

7. O neprijatnim postupcima drugih

Možete da prljate svoje cipele i možete da zaprljate svoju dušu. Duša postaje prljava od ogovaranja, od prepričavanja nečijih neprijatnih postupaka, od osuđivanja, od ružnih reči. Ako ste bili svedoci nečega ovakvog, neka ova negativnost umre u tišini vaše duše. Nemojte dalje da širite ovu „infekciju“.

Prema staroj izreci tišina je dobra, sigurna i lepa.

Stil.kurir.rs

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top