Bele niti na BANANI koje vas izluđuju su DOBRE ZA VAŠE ZDRAVLJE: Više ih nikad nećete ljuštiti kad saznate ZA ŠTA SU DOBRE

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Bele niti na BANANI koje vas izluđuju su DOBRE ZA VAŠE ZDRAVLJE: Više ih nikad nećete ljuštiti kad saznate ZA ŠTA SU DOBRE

Najveći broj ljubitelja banane je upotpunosti očisti i ukloni vlakna (niti) koja vodoravno prate njenu srž, nakon što se svuče kora koja je obavija.

Naime, u pitanju je kompleksno tkivo banane koje je zaduženo za transport minerala i vode kroz voće, odnosno, obezbeđuje sve što joj je potrebno da bi mogla da raste.

Banane sadrže različite korisne nutrijente i pružaju mnogo energije, zbog čega uvek treba voditi računa o količini koju unosite.

Prosečno, jedna srednja banana od oko 120 gr sadrži – ugljene hidrate – 27 gr (9% dnevnih vrednosti), biljna vlakna 3 gr (12% dnevnih vrednosti), šećeri – 14 gr, proteine 1 gr (1% dnevnih vrednosti).

Vitaminski sastav B kompleksa, vitamini C, E i vitamin A, magnezijum, kalijum, klacijum, kao i minerali fosfor, gvožđe, magnan baka, cin i fluor su idealni balansirani upravo u banama, a niti su zadužene da obezbede što kvalitetniji sadržaj ovog voća.

Niti koje mnoge nerviraju su zadužene za ukus i nutrijente banane. Imaju opor ukus i zato ih mnogi uklanjaju.

Nikol Gilt, profesor sa Univerziteta u Masačusecu, du su niti kao i sama banana hranljivi i zdravi.

„Ne postoji razlog da ih izbegavate – nisu opasne, naprotiv, ali ukus im nije prijatan. Vlakna su dobra za naš organizam, naročito ako imate problema sa varenjem. Svaki nutricionista svoje pacijente savetuje da unose što više vlakana. Ljudi koji imaju problema sa zatvorom ili mučinom, vlakna banane posle dužeg konzumiranja mogu biti dobro rešenj. Moj savet je da ih ne izbegavate, iako nisu ukusna“, izjavio je dr Nikol Gilt za „Hafington Post“.

Izvor: Zena

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top