Ove slatkiše SVI RODITELJI DAJU DECI A NE SLUTE KOLIKO SU OPASNI: Zabranjeni su u EU zbog OVE KANCEROGENE MATERIJE

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Ove slatkiše SVI RODITELJI DAJU DECI A NE SLUTE KOLIKO SU OPASNI: Zabranjeni su u EU zbog OVE KANCEROGENE MATERIJE

Da li ste se nekada jeli bube? Ili bar neke njihove delove?

Pre nego što odgovorite na ovo pitanje, pokušajte da se prisetite svih „crvenih“ prehrambenih proizvoda koje ste konzumirali.

Aditiv E 120 (prehrambena boja), koji se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima, vodi poreklo od ženke insekta koja proizvodi crvenu boju kao sopstvenu zaštitu od predatora.

Ekstrahuje se iz tela ženki insekta ili njihovih jaja. Na domaćem tržištu se trenutno nalazi više od šezdesetak proizvoda koji sadrže ovaj sastojak. Najvećim delom reč je o proizvodima koji su namenjeni deci.

U pitanju su čokoladice, voćni jogurti, bombone, peciva… Ovaj aditiv je zabranjen u mnogim zemljama EU. Potrebno je nagalasiti da se u ekstrakciji ove jarke crvene boje koristi aluminijum koji je kancerogen, što je veoma bitan aspekt zabrane ovog aditiva u tim zemljama.

Upotrebu karmina su poznavali drevne civilizacije (Maje, Inke). Industrijski se karminska kiselina koristila isključivo u kozmetičkoj intustriji (ruž za usne), ali je zbog svog načina deklarisanja (prirodna boja, prirodno poreklo) i jeftine proizvodnje na farmi insekata našla široku primenu i u industriji hrane.

– Hiperaktivnost kod dece;

– Alergije;

– Alergijske reakcije;

– Astmu;

– Genotoksičnost.

Nemamo podatak da li se karmin (karminska kiselina) ekstrahuje iz GMO insekata (Cochineal, Dactylopius coccus).

Izvor: Žena

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top