MAGISTAR SA PROSEKOM 9,7 RADI KAO ŠANKER Srđana je borba za egzistenciju naterala da nauku zameni kafanom

Printscreen

Lifestyle

MAGISTAR SA PROSEKOM 9,7 RADI KAO ŠANKER Srđana je borba za egzistenciju naterala da nauku zameni kafanom

Srđan Šabić (24) iz Kozarske Dubice diplomirani je hemičar, koji je magistrirao na Prirodno- matematičkom fakultetu u Banjaluci sa prosekom 9,7.

Uprkos tome, dobio je čak 50 odbijenica za posao, a borba za egzistenciju naterala ga je da radi kao šanker.

Čovek se razočara kada mnogo truda i vremena uloži u nauku, uspe u tome i onda iza sebe ima 50 odbijenica za posao priča Srđan Šabić. Trenutak kada je morao roditeljima reći da je dobio posao šankera bio mu je posebno težak. To je kaže naročito pogodilo njegovu majku.

– Bila je razočarana jer ipak ja sam hemičar sa 9,7 prosekom, sa brojnim priznanjima, sve što sam ostvario i zna i ona koliko sam teško došao do ovog svega nije bilo svejedno. Bilo joj je jako teško, jer ipak kome bi bilo lagodno da kaže je slušaj dete mi radi, on je izvrstan hemičar ali radi za šankom. Malo je apsurd ali Bože moj – priča Šabić za portal dnevnik.

Srđan Šabić ne dolazi iz imućne porodice. Bio je primoran da se i u toku studija koji nije bio nimalo jednostavan, snalazi na različite načine kako bi zaradio za kiriju i školovanje. Iako je posao šankera daleko ispod njegovih kvalifikacija, nije mu ispod dostojanstva da to radi, ali oseća gorčinu jer bi na nekom drugom mestu kaže bio mnogo korisniji.

– Rekao sam da ću naći svoj način da se zaposlim, da ću naći način da sam sebe uzdržavam da ne opterećujem svoje roditelje jer ipak imam mlađu sestru o kojoj se oni trebaju brinuti. Ja sam već dovoljno odrastao, uveliko i naučio sam raditi, tako da meni to nije strano – rekao je Šabić.

Iako mu je uvek prioritet bio da ostane u svojoj državi, nakon odbrane master teze, dao je sebi rok još mesec dana da u Srpskoj pokuša pronaći posao u struci. Ukoliko opet ne uspe kaže otiće preko granice, kao i mnogi drugi.

– Imam ponekad osećaj da se borim sa vetrenjačama kao Don Kihot, ali niti sam ja Don Kihot niti imam snage da se borim sa tolikim vetrenjačama. Do jedne određene granice da, ali onda jednostavno spustiš koplje i okreneš se, odeš dalje – razočarano objašnjava Šabić.

Srđan je 2017. godine učestvovao na Stes – naučno stručnoj konferenciji, gde je pobedio sa najboljim radom iz oblasti prirodnih nauka. Želja mu je da, ukoliko bude u finansijskoj mogućnosti upiše doktorske studije.

Izvor: DNEVNICK.COM

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top