Dečaci se ne vaspitavaju sami od sebe: Ako ovde pogrešite, upropastićete mu život!

pixabay.com

Kuća i porodica

Dečaci se ne vaspitavaju sami od sebe: Ako ovde pogrešite, upropastićete mu život!

Postoje 3 faze razvoja dečaka kojih svaki roditelj mora da bude svestan

Vaspitavanje dečaka ne teče glatko i jednostavno. Ne postoji jednostavan put koji će dečaka dovesti do odgovornog muškarca. Ako želite da vaš sin odraste u zrelu i jaku osobu, morate da imate uvid u osnovne obrazovne programe.

Ako pažljivo posmatrate vašeg sina uvidićete da se on menja iz dana u dan, a da se njegovo raspoloženje i energija menjaju konstantno. Veliki je izazov razumeti dečaka: šta mu treba i kada.

Postoje tri faze u razvoju dečaka na koje se mora obratiti specijalna pažnja:

1. Prva faza obuhvata period od rođenja od šeste godine – uzrast tokom kojeg je dečak najbliže povezan sa majkom. Ovo je „njen“ dečak, iako otac može da ima veliku ulogu u životu deteta, takođe. Cilj edukacije u ovom periodu je da se dečaku prenese velika ljubav i osećaj sigurnosti, da ga „napuni“ za život koji ga čeka.

2. Druga faza traje od šest do četrnaest godina – period tokom kojeg dečak, prateći svoja unutrašnja osećanja, želi da nauči da bude muškarac i sve više se ugleda na svog oca. U ovom periodu se dečaku mora razviti osećaj za njegove sposobnosti, dobrotu i otvorenost, tj. mora da razvije harmoničnu ličnost. U ovom periodu dečaku je veoma bitan osećaj radosti i udobnosti.

3. Treća faza pripada periodu od četrnaeste godine do punoletstva – tada dečak treba pored sebe da ima muškog mentora, ako želi da bude potpuno spreman za period odrastanja. Mama i tata, u ovom periodu života njihovog deteta, moraju da se povuku u stranu i nađu odgovarajućeg mentora njiihovom sinu. Cilj je da dete u ovom životnom periodu nauči neke konkretne veštine, da mu se usadi osećaj odgovornosti i samopoštovanja, te da se aktivno uključi u odraslu dob.

Zapamtite: U razvoju i vaspitanju deteta uvek mora da učestvuju oba roditelja. Ne sme da dođe do naglog prelaza uticaja sa jednog na drugog roditelja.

Od rođenja do šeste godine:

Dečaci u ovom periodu se ne razlikuju mnogo od devojčica. Pol nije bitan i oni su bebe kao i sve bebe. Majka igra glavnu ulogu i ona je centar sveta malog dečaka. Međutim, otac ne sme da se sklanja sa strane, već mora da se trudi i da ravnomerno bude prisutan u dečakovom životu. Presudan osećaj za dete u ovoj dobi je osećaj sigurnosti. Ovaj period prebrzo prolazi, tako što više vremena provedite sa detetom…

Od šeste godine pa do četrnaeste:

Uspavana muškost se budi u dečacima upravo u ovom periodu. Dečaci naglo postaju da budu dečaci: opsednuti super herojima, borbama, oružjem…Dečaci se bukvalno „kače“ za oca ili dedu ili drugu mušku figuru pokušavajući da budu isti on.

Ako u ovom periodu otac ignoriše sina, dečak će početi da pravi „razne gluposti“ kako bi privukao pažnju na sebe.

Majka je i dalje bitna, ali ona u ovom periodu života kormilo roditeljstva mora da prepusti ocu. Međutim nikad ne sme sina da liši topline i nežnosti. Majka uvek mora da insistira na tome da joj dete dozvoli da ga pomazi, poljubi i zagrli.

U ovom periodu odrastanja jednog dečaka, veoma je bitno da porodica bude na okupu i da ima zajedničke aktivnosti. Porodica mora zajedno da ruča, ako ne radnim danima onda vikendom. Otac mora da ima zajedničke aktivnosti sa sinom poput nekog zajedničkog sporta, igranja igrica, pravljenja kućica za ptice i td…

Ne propuštajte priliku da učestvujete u životu svog sina!

Od četrnaeste do osamnaeste godine

Ovo je buran period u životu jednog dečaka. Testesteron raste za skoro 800 procenata. Često postaju nemarni, tvrdoglavi i menjaju raspoloženje. To ne mora da znači da se menjaju na gore, jednostavno se u njima rađa nova ličnost a novo rođenje je uvek borba.

Ovo je težak period za roditelje jer sin više ne želi a i nema šta novo da nauči od njih. Stoga svoju vaspitnu ulogu moraju a prepuste drugom. Tu na scenu stupa drugi muškarac koji će biti neki vid mentora dečaku. To je obično ili nastavnik, ili sportski trener ili rođak, stariji brat i td.

Ti ljudi obično i nisu svesni svoje uloge, ali su roditelji družni da sa njima pričaju o tome i skrenu im pažnju da se sada dečak ugleda na njih.

Šta god vaše dete u životu da uradi, dobro ili loše uvek imajte na umu da ste ga vi rodili, da je nastao od vas i da ste ponajviše vi odgovorni za njegov uspeh ili neuspeh.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top