Kad budete videli šta Jelena ume, biće vam jasno zašto je cela Srbija luda za njom

instagram

Lifestyle

Kad budete videli šta Jelena ume, biće vam jasno zašto je cela Srbija luda za njom

U našem velikom dvorištu oduvek smo imali letnju kuhinju u kojoj je mama kuvala. Nad njom se nadvijala jedna trešnja. I ja sam se stalno pela na tu kućicu, sa nje jela trešnje i gledala zalazak sunca. Svakog dana bio je drugačiji, takvih boja nema ni u Africi, počinje priču Jelena Filipović (31) iz Niša.

Te trešnje odavno više nema, ali Jelena je iznova oživljava na platnu. U skoro svakoj slici koju je kasnije stvorila vidi se trag tih jarkih egzotičnih boja letnjeg neba.

A sve je počelo pomalo slučajno. To pentranje na krov i uživanje u pogledu možda ne bi ni privuklo Jelenu da nije kao curica povremeno bila sama.

– Jedna sestra je od mene starija devet godina, druga sedam. I onda sam uvek, kao i svako treće dete, trčala za njima, želela da se igramo zajedno, ali uzaludno – seća se kroz smeh.

Srećom, zanimaciju je našla baš u slikanju, za šta je dar nasledila od ujaka. Nakon školskih dana, put ju je odveo na studije umetnosti. A u međuvremenu, pokazala je koliko dobar može da bude spoj talenta i moderne tehnologije.

– Najviše uživam u apstraktnim motivima, pa sam se, kad sam dobila narudžbinu jednog prijatelja da naslikam portret Nikole Tesle, potrudila da bude kao nijedan ranije. Odabrala sam toplije boje, ne preterano drečave da sve zablešti, već da se utapaju jedna u drugu, s akcentom na očima, kako to uvek i radim. Nisam htela nešto mnogo realno, već jedinstveno – priča Jelena.

I kada je njen Tesla osvanuo na „Instagramu“, sve je buknulo. Prvo je jedan naš poznati stend-ap komičar uočio ovo nesvakidašnje delo i podelio ga sa svojim pratiocima. Ubrzo mu se priključio i jedan TV voditelj, a onda su brojni poznati i manje poznati širom Srbije otkrili Jelenin rad. I svi su se zaljubili u njanse, odsjaje, energiju koja izbija sa njenih platna.

Otad od svih porudžbina jedva da ima vremena za bilo šta drugo. Zahvaljujući „Instagramu“ danas njene slike odlaze u najudaljenije krajeve sveta.

– Kao i svi, i ja sanjam veliku ljubav, ali nije lako imati razumevanja za ono što ja radim. Inspiracija dolazi u naletima, pa nekad radim dva, pet sati, nekad dan i noć – priča kako je stvaranje često mnogo iscrpi, ali nikako ne žali.

Vrlo je ponosna na svoj rad, posebno na prvu sliku jedne Afrikanke koja je prodata u Ameriku. Rađena je na platnu, ali Jelena je dodavala i pesak, sušeno lišće, konopce, pa je dobila 3D izgled.

Priča i da se ranije mnogo vezivala za svoja dela, bilo joj je žao da ih prodaje. Ali još u srednjoj školi uvidela je da novac zarađen od talenta vredi više od bilo čega.

Danas jedino priželjkuje da studije na Fakultetu umetnosti privede kraju i da u okviru diplomskog rada održi veliku izložbu. Do tada sanja i da ode u Italiju, da posmatra, udiše, oslikava tamošnji život i umetnost. Barem nakratko.

I da nastavi da svet boji najlepšim bojama.

Izvor: zena.blic.rs

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top