Provereni trikovi baka sa svih krajeva sveta: 10 narodnih lekova i tretmana u lečenju beba

pixabay.com

Lifestyle

Provereni trikovi baka sa svih krajeva sveta: 10 narodnih lekova i tretmana u lečenju beba

Postoje domaći recepti i lekovi koji se koriste vekovima unazad, a pokazali su se kao veoma efikasni u borbi sa raznim bolestima. Izdvajamo za vas recepte baka iz različitih zemalja sveta, uz komentar doktorke Vitni Cezares.

„Štuc“

Sećam se kao da je juče bilo. Moja mama je proveravala porub majice kako bi pronašla labavi konac, otkinula ga, sklupčala i potom stavila u svoja usta, kako bi mogla da ga zalepi na čelo bebe moje prijateljice. Bila sam prestravljena. U vreme kada je higijena dovedena na vojnički nivo, ova beba je trpela pljuvačku potpunog stranca na svom licu.

Slegla sam ramenima i pokušala da se nasmešim ovom popularnom brazilskom običaju. Na moje iznenađenje, beba je zaista prestala da štuca! Naravno da nikada nećemo saznati da li je to zaista uticalo, ili je posredi samo slučajnost, ali ovo nije prvi put da ovakva intervencija jedne bake postane „uspešna“. U svakoj zemlji na ovom svetu, bake imaju starinske recepte za prehladu, pospanost, i toliko toga još.

Ključno pitanje je: Da li u tome zaista ima nešto?

„Uvek govorim svojim pacijantima da sam pola lekar pola baka“, istakla je doktorka Harvi Karp. „Većina onog što predajem su dnevni saveti baka o nezi deteta.“

Nekada recepti baka pomažu mnogo više nego bilo šta drugo, međutim, nekada mogu biti i opasni. Pre nego što poslušate baku, uvek dobro razmislite. Ukoliko se brinete za bebino zdravlje, bolje pozovite pedijatra.

Mnogi roditelji primenjuju modernizovane starinske taktike. Uzmimo, na primer, činjenicu kako spoj zvuka i kretanja podstiče bebin umirujući refleks. Naše zvečke, vibrirajuće mašine i noćno vozanje po komšiluku predstavljaju samo modernizovane trikove koji se već vekovima koriste širom sveta. Slična situacija je sa većinom domaćih lekova.

„Većina domaćih lekova koje su koristile naše bake, poput pileće supice i vrele kupke, jednako je dobra kao i razne skupe opcije za lečenje dečjih bolesti“, istakla je doktorka Vitni Cezares.

Izdvajamo 10 domaćih lekova koje su odobrile bake širom svetaUvek se konsultujte sa lekarom pre isprobavanja bilo kod od njih, osim ako baka nije prisutna, naravno!

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top