Sutra počinje šesta i poslednja nedelja Velikog posta: Evo kako da ojačate svoju dušu!

pixabay.com

Kuća i porodica

Sutra počinje šesta i poslednja nedelja Velikog posta: Evo kako da ojačate svoju dušu!

Ako ste do sada postili verovatno ste uspeli da ojačate svoj duh toliko da vidite da je Vaskrsenje i spasenje blizu

Pred nama je šesta nedelja Velikog posta. Iza nje sledi, sedma nedelja kao uvod u Vaskrs gde slavimo veliki i najradosniji praznik Vaskrsenje Isusa Hrista.

Radovanje je bitno u ovoj šestoj nedelji Velikog posta, nazvanoj i Cvetna nedelja, a evo i zašto:

Šesta nedelja Velikog posta posvećena je sećanju na događaj svečanog Ulaska Hristovog u Jerusalim, gde je On išao da bude razapet na Krstu i da postrada radi našeg spasenja.

Taj praznik naziva se Cvetnom nedeljom ili Vrbica, zbog običaja da se na taj dan osvećuju palmine grančice, koje kod nas zamenjuju grančice vrbe.

Praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim spada u red velikih (Gospodnjih) praznika, ali nema ni predprazništva ni poprazništva, jer je okružen danima posta Svete Četrdesetnice i Strastne sedmice.

Osobenost predstavlja samo osveštanje palmovih grana, odnosno kod nas grana vrbe, kao bilja koje rano daje pupoljke. Ali, ipak, iako taj praznik nema dan predprazništva, kao drugi veliki praznici, bogosluženje čitave sedmice, počevši od ponedeljka, u mnogim stihirama i troparima posvećeno je događaju ulaska Gospoda u Jerusalim.

U petak cvetne sedmice završava se post Svete Četrdesetnice. Na taj dan u jednoj od stihira na „Gospodi vozvah“ peva se:

„Završi se dušekorisna Četrdesetnica i svetu sedmicu Strasti Tvojih molimo da vidimo, Čovjekoljupče“.

U subotu šeste nedelje Crkva nas podseća na čudo vaskrsenja Lazara, koje je učinio Gospod Isus Hristos, i zato se ona i naziva Lazareva subota.

Vaskrsenjem Lazara Isus Hristos je projavio Svoju Božestvenu silu i slavu i uverio svoje učenike i sve u predstojeće Svoje Vaskrsenje i opšte Vaskrsenje umrlih u dan Suda Božijeg.

Lazareva subota i Cveti su prelaz od Četrdesetnice ka Strastnoj sedmici.

Oni koji veruju, bez obzira da li poste ili ne poste, trebalo bi da odu u crkvu i prisustvuju službi gde će osetiti radost koju donosi veliko Hristovo čudo vaskrsenja Lazara. U vazduhu se oseća vera, spokoj i velika nada.

Priznaćete, to je sve što nam je ovih dana potrebno!

Izvor: manastirulesju.org.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top