Kako pustiti suvišne kilograme – Težina koju nosimo na sebi, odraz je težine koju imamo u sebi

Lifestyle

Kako pustiti suvišne kilograme – Težina koju nosimo na sebi, odraz je težine koju imamo u sebi

„Težina koju nosimo na sebi, odraz je težine koju imamo u sebi.“

Velika većina žena koja vodi borbu sa kilogramima želi smršati, lepše izgledati u nadi da će tada imati bolji život i biti istinski sretna. Međutim, moje lično iskustvo i rad sa ženama na gubitku suvišnih kilograma, naučilo me da nikada nije problem samo u hrani i promeni prehrambenih navika.

Naše telo ne treba samo fizičku hranu, ono treba i duhovnu hranu. Tu spadaju naše potrebe, želje, ljubav, društvo drugih ljudi.

Kako kaže A. Maslow nakon zadovoljavanja fizičkih potreba (hrana, voda,san,…), dolaze sigurnost, ljubav, poštovanje i samoaktualizacija. Jednom kada je potreba za hranom zadovoljena, ta se potreba gasi i možemo se posvetiti drugim stvarima koje volimo.

No kada imamo problema sa hranom, potreba za hranom je neprestano prisutna. Tada više ne govorimo o fizičkoj, nego o emocionalnoj gladi. Iako se češće javlja kod žena, skloni su joj i muškaraci.
Žene mogu biti zavisne o nekoj hrani, u tajnosti i bez društvene osude. Da bi mogli pustiti hranu najpre moramo pustiti sve ono suvišno što nas koči i guši u životu. S time dolazi i gubitak kilograma te se fokus sa hrane premešta na ostale interese u životu.

Dugogodišnjim radom i istraživanjem problema hranjenja, debljine i kako je sve to povezano sa načinom na koji živimo, uvidela sam da puštanjem određenih stvari jednostavno prestaje,a s vremenom i potpuno nestaje opsednutost i žudnja za hranom.

Što sve treba pustiti kako bi otišli suvišni kilogrami

1. Kontrola
Ovaj aspekt je ženama koje vode bitku sa hranom dosta teško pustiti. Kontrola nam daje lažan osećaj sigurnosti dok mislimo da sve držimo u svojim rukama. Od te silne kontrole se iscrpljujemo i gubimo dragocenu energiju koja je mogla biti usmerena u nešto nas istinski veseli.

Misleći da imamo sve konce u rukama, mi tada jedino što držimo u svojim rukama je još jedan kolač koji nameravamo pojesti iako fizički nismo gladne. Pa tako ponekad možemo želeti kontrolisati sve što jedemo ili pak kontrolisati sve što se događa oko nas. Najčešće smo na jednom delu vage pa težimo potpunoj restrikciji svih namirnica koje unosimo u telo ili se totalno prepuštamo hrani. Ovaj deo zna biti iznimno iscrpljujuć jer nijedna strana medalje ne donosi ispunjenost i sreću.

2. Perfekcionizam
Toliko puta sam čula: „Ako nešto ne može biti savršeno, ne vredi ni započinjati.“, „Neću čistiti ako nije sve čisto.“, „Neću se zdravo hraniti, ako ne mogu odmah sve kilograme izgubiti.“ No savršenstvo ne postoji i ovakvo razmišljanje samo ubija našu motivaciju i volju za boljim životom. Postoji samo naša iluzija o savršenstvu. Nijedna osoba nije savršena, kao ni mi sami, no to nije razlog da se ne nastavimo družiti sa ljudima i upoznavati ih takve kakvi jesu. Iste rečenice sam čula i za prehranu: „Od sutra ću sve ispočetka.“, „Sutra će biti savršena prehrana.“

I tu najčešće padamo. Zato što se odričemo svega i opet stavljamo fokus samo na to što jedemo te kada je što za jelo u tačnom složenom rasporedu. Pri tome ne slušamo svoje telo, nego ga prema nečijim uputama hranimo kada ono nije gladno ili mu dajemo ono što ne želi. Na kraju dana, moje klijentice mi najčešće kažu da se prejedu i odustanu od dijeta jer im je to sve skupa preteško i tako dan za danom.

U prehrani kao i u životu, ne treba biti savršeno jer je to nemoguće. Ako si dopustiti pojesti jedan kolač kada vam dođe želja te u tome uživate bez grižnje savesti, nećete se udebljati, imati ćete motivacije za nastaviti dalje sa zdravom prehranom koju vaše tijelo treba. Ujedno neće doći ni do prejedanja ni do potrebe za nečijim planom prehrane. Vaše telo je dovoljno mudro da zna što mu i u kojem trenutku treba.

3. Uverenja
Uverenja su naši duboko pohranjeni stavovi o životu, našim osobinama, telu, ljudima i sve u što verujemo iz dana u dan. Najčešća uverenja koja sam čula kod žena su:

„Nisam dovoljno lepa.“

„Sve što radim nije dovoljno dobro.“

„Predebela sam i moram biti mršavija.“

„Kada skinem te kile, napokon ću biti sretna.“

„Nemam pravo biti sretna.“

„Mršavi ljudi su sretniji i imaju bolji život.“

„Moram sve brzo napraviti.“

„Sve moram sama.“

„Mora biti savršeno ili uopšte nema smisla išta raditi.“

Uz napisana uverenja verujem da se možete setiti još puno onih koja su deo vas ili koja ste čuli. Svako uverenje koje izaziva bolnu emociju i osećaj nemira, patnje ili boli nije dobro za nas te ga treba promeniti. Nesvesno mi najčešće hranimo ta lažna uverenja. Kada prestane fizička glad, počinje hranjenje uverenja. Svaka misao koja nas podseti na naše uverenje, izaziva u nama neki osećaj koji tada ako toga nismo svesni, potiskujemo hranom. Tu spadaju i one rečenice u kojima su reči moram, trebam, uvek itd. Kada to moranje prebacimo u ŽELIM, dolazimo do uvida što stoji iza svega.

4. Strah
Strah je emocija koja nam služi da nas zaštiti u slučaju opasnosti. Da ne postoji strah tada bismo jednostavno skočili kroz prozor bez imalo razmišljanja o tome. Male količine straha su dobre za nas, čisto da nas štite od smrti. No što kada dođe do paralizirajućeg straha? Žene najčešće hrane tri vrste straha:

Strah od neuspeha („Ne mogu ja promeniti ovaj posao.“)

Strah od budućnosti („Šta ako ostanem sama?“)

Strah od odbacivanja („Što ako oni ne prihvate moju ideju?“)

Kada hranimo strah on postaje sve veći i veći. Jedino rešenje za smanjivanje straha je suočavanje sa njime i ulazak u strah. Suočavajući se sa strahom možemo za svaki „što ako“ pronaći i ispisati si rešenja te na taj način umanjiti iracionalnost straha.

5. Očekivanja
Svaka žena s kojom sam radila na smanjenju kilaže, borila se više sa očekivanjima nego sa kilogramima. Uz svoja očekivanja mi ispunjavamo i tuđa očekivanja. Tako većina žena očekuje od sebe da je savršena majka, savršena žena, da je kuća potpuno čista, muž sretan, prijatelji ispunjeni, karijera u usponu uz savršen izgled, a mi stalno nasmešene i dobre volje. Takva očekivanja su totalno nerealna te mi kao ljudska bića ne može to sve ispuniti. Niti ne moramo. Kada mi klijentice krenu sa ovakvim rečenicama postavlja se pitanje:

„Da li je svrha vašeg života da sva ova očekivanja obavljate ili da radite ono što vas uistinu ispunjava i veseli?“

Mi nismo na ovom svetu da bi ispunjavale tuđa očekivanja niti da bi neko ispunjavao naša očekivanja. Sami stvaramo svoju sreću radeći najbolje što možemo ono što želimo i volimo. Kada ispunite svoja očekivanja, koja su pritom realna, nema više potrebe da se kažnjavate prejedanjem. Očekivanja društva, roditelja, dečka/muža treba propitati i ako nam ne odgovaraju jednostavno ih odbaciti jer nisu naša. Jednako kao što odbacimo hranu koja nam šteti.

6. Prošlost
Puštanje prošlosti i starih navika zna biti iznimno bolno. Ponekad neke situacije iz prošlosti nismo zatvorile i nastavljamo ih hraniti na nesvjesnoj razini. Kada osvestimo koliko imamo godina i što je sve iza nas, zna nas uzdrmati i radi utehe uzimamo hranu. Nažalost ili na sreću, to situaciju neće rešiti. Jedino mi sami možemo to rešiti razvijanjem snage u sebi i oslanjanjem na druge izvore. U savetodavnom radu često sa ženama prolazim kroz zaostale i neiskazane osećaje tuge, ljutnje, srama, straha pa tek nakon toga dolazi do razvoja samopouzdanja i veće svesnosti o sebi.

Žene najčešće jedu slatko kako bi umanjile osećaj samoće, praznine, tuge ili ljutnje. I na taj način ne puštaju tu energiju emocija van, nego ju ostavljaju u sebi i hrane ju. Godinama pune svoju „emocionalnu vreću“ koja stvara sve veću težinu i pritisak s kojim se teško nositi. Radom na sebi prihvatamo stvari kakve jesu te počinjemo uviđati da postoji i drugačiji život osim onog u kojem je celi fokus samo na hrani.

„Gubljenjem kilograma ne dobijate bolji život…kada si stvorite život kakav želite, suvišni kilogrami sami odlaze.“

Facebook stranica: Put Promjene-centar osobnog i poslovnog razvoja

Marta Kravarščan – praktičarka neurolingvističkog programiranja, life i business savjetnica

Preuzeto sa: atma

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top