Zašto je ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće izuzetno važan?

pixabay.com

Uncategorized

Zašto je ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće izuzetno važan?

Tim naučnika sa Kembridža radio je ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće 3.879 trudnica koje su prvi put rađale – i došli su do važnih zaključaka!

Stotine hitnih carksih rezova bili bi sprečeni, ako bi se trudnicama radio ultrazvuk u poodmakloj trudnoći, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kembridžu!

Rutinski ultrazvuk u 36. nedelji može da pomogne doktorima da utvrde u kom položaju je beba, čime mogu da se spreče potencijalne komplikacije na porođaju.

Tim naučnika sa Kembridža radio je ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće 3.879 trudnica koje su prvi put rađale. Kod 179 žena utvrdili su da je beba okrenuta nogama na dole, što može da bude jako opasno, a kod polovine slučajeva nije ni posumnjano na to.

Dijagnostikovanje ovakvog položaja na vreme, daje ženama šansu da, uz pomoć stručnih lica – lekara i babica, pokušaju da okrenu bebu pre porođaja.

Takođe, u slučaju da se utvrdi da je beba okrenuta „naopako“, može se na vreme planirati carski rez, ali će se svakako izbeći rizične situacije i potreba za hitnim carskim rezom!

„Verujemo da bi se ovim ultrazvukom identifikovale trudnice kod kojih postoji povećana šansa za komplikacije na porođaju“, kaže profesor sa Kembridža Gordon Smit.

Jedna od 25 trudnica nosi karlično postavljenu bebu („naopako postavljenu bebu“), dok se kod manje od njih deset beba okrene u pravilan položaj sama od sebe, prirodno.

Izvor: Mondo

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Uncategorized

Popularno

To Top