Psiholog tvrdi: Ako roditelji govore ovu rečenicu, deca postaju manje empatična!

pixabay.com

Kuća i porodica

Psiholog tvrdi: Ako roditelji govore ovu rečenicu, deca postaju manje empatična!

Nedostatak saosećanja sa drugim ljudima može da bude velika kočnica ka zdravom ponašanju

Dispozicija za empatiju je urođena, te je neko zbog gena manje ili više empatičan, ali to kakve ćemoobrasce ponašanja usvojiti, velikim delom zavisi i od okoline.

Rezultati jednog istraživanja su pokazali da od 1.200 ispitanika čak 65 posto reaguje u svakodnevnoj situaciji bez empatije. Ispitanici su imali zadatak da pregledaju fotografije osoba među kojima su bili s jedne strane nasmejani ljudi, zatim tužog i zabrinutog lica.

Rečeno im je da su u pitanju fotografije migranata, s tim da su na jednoj gomili bile slike kod kojih su ispitanici trebali samo da opišu šta vide na slici, dok se kod drugih fotografija tražilo da ‘osete’ to stanje i procene koji je osećaj u pitanju.

Svaki ispitanik je birao koje će fotografije uzeti, a u oba slučaja oko 65 posto je izabrao slike kod kojih se traži samo bezosećajan opis.

Većina ispitanika je bila hladna i bezosećajna, čak i kod onih fotografija koje prikazuju srećne ljude. Kao objašnjenje su naveli da im je tako bilo lakše, jer sam opis zahteva manje mentalnog napora, pa su procenili da su manje šanse da će ‘promašiti’ zadatak.

Zanimljivo je da su ispitanici koje supohvalili zbog pokazane doze empatije u opisima, kasnije češće birali drugi kup fotografija koji od njih traži emocionalno uživljavanje. Iz svega toga su stvorili zaključak da podsticanje empatije može biti dobar način da ljudi lakše i bolje prihvate migrante, piše Daily Mail.

Ukoliko je vaše dete empatično ono često priča o problemima koje imaju njegovi prijatelji. Oni kojima su roditelji govorili ‘šta te briga, ti se brini za sebe“ usvajaju obrasce ponašanja sa manjom dozom empatije“, kaže psiholog Mirjana Krizmanić i dodaje:

Uvek postoji određena bazična emocija, koja daje određeni ton, ali će deca tu emociju ponekad ‘stišati’ pitajući se ‘ko se brine za mene, da bih ja brinuo tuđu brigu.

Ona ističe da to u nekim situacijama i nije tako loše, jer pomaže čoveku da izabere situacije u kojima će dati svoj maksimlan trud , a ponekad i novac kako bi nekome pomogao.

Izvor: 24sata.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top