Domaćice, žene koje drže četiri stuba kuće, vredne žene iz sene

pixabay.com

Kuća i porodica

Domaćice, žene koje drže četiri stuba kuće, vredne žene iz sene

OVO pišem tebi, tebi koja nisi u radnom odnosu, tebi koja se brineš za porodicu, za dom.

Tebi, kojoj bližnji ne cene zasluge što si u svakom trenutku tu, uz njih, u smehu i u plaču, u brigama i pobedama. Ovo pišem tebi, ženi domaćici, jakoj ženi iz sene. Ženi koja drži ne tri, već četiri kuta kuće. Ovo pišem tebi, jer želim da znaš kako je tvoj rad cenjen isto kao i rad žene koja je na poslu.

Neko misli kako žena koja je po cele dane doma ne može biti umorna, kako nema nikakvih obaveza, nije opterećena poslom, brigama niti vremenom. Neke žene su svesno izabrale biti doma, uz porodicu, decu, svesno su izabrale biti stub porodice. Neke su postale domaćice spletom okolnosti. Ostale bez posla, ili ga nisu niti mogle naći. Uglavnom, bez obzira iz kojeg razloga su žene domaćice, u svojim obavezama nimalo ne zaostaju za ženama u radnom odnosu. Oni koji podcenjuju takvu ženu jer kaže da je domaćica, nemaju pojma koliko su u krivu.

Ujutro sprema decu za školu, pobrine se da im ništa ne nedostaje, spremi doručak, obuče ih, počešlja, poljupcem isprati do škole. Vraća se u svoj dom, krene s pospremanjem, peglanjem, pranjem, pripremanjem ručka. Dete kada dođe iz škole, čeka ga topli obrok, toplina doma, majčino nasmešeno lice. Ili kada se suprug vrati s posla, sve ga čeka spremno, servirano, pospremljeno. Došao je u ugodnu atmosferu, sve na svom mestu, oko ničega se ne treba brinuti, jer se ona već za sve pobrinula. Kasnije sklanja suđe, pomaže deci oko zadaće, sluša njihove brige, razgovara o svemu što ih muči. I onda neko pomisli, ma ona je doma, ništa ne radi, nema se gde umoriti, nema od čega biti iscrpljena, padati od umora s nogu. Nema je od čega boleti glava, nema od čega biti neispavana, nema se od čega vrteti noćima u krevetu, nema razloga biti loše volje, nesretna. Kako su samo u krivu, nemaju pojma kako su samo u krivu. Ženu domaćicu itekako muče svakodnevne brige, gleda kako i na koji način za što manje novaca pripremiti ručak, pazi na plaćanje računa, pazi da detetu kupi odeću po prikladnoj ceni. Sebe zanemaruje. Sebi je na zadnjem mestu. A ne bi trebala biti. Ona je važna isto kao i svi članovi porodicu. Njene želje i potrebe ništa manje ne gube na važnosti. Ona je dadilja, majka, domaćica, bolničarka, savetnica, fizički radnik, tešiteljka, kuvarica, slastičarka, ona je sve što su i druge žene koje rade.

Zamislite kako je samo lepo doći doma a sve te čeka spremno, ne moraš se bacati na kuvanje ručka, pospremanje ili peglanje. Sve je gotovo, imaš vremena za sebe napretek. Ne moraš ništa, jer je to već neko umesto tebe sve napravio. A ti možeš uživati u nekim svojim aktivnostima, hobijima, baviti se stvarima koje voliš, u kojima uživaš. Jer imaš vremena, jer možeš. Neko ti je to vreme dao, pobrinuo se da ga imaš. Dala ti ga je ona. Žena, majka, domaćica. Dala je sebe, svoje vreme, da bi ti imao vreme za sebe. Cenite to. Poštujte žene koje su doma, koje su to izabrale, ili koje su to postale prinudno. One vam pokušavaju na sve načine olakšati život, pridoneti vašoj sreći, vašem zadovoljstvu.

I onda se čovek navikne na takvu dinamiku, postane mu sasvim normalno i logično da ga sve tako lepo dočeka kada se vrati doma. I uzima to zdravo za gotovo. Čak nema potrebu ni da je pohvali za ručak ili sređeni dom. Jer to spada pod normalno. A nije baš tako. Svi žele čuti lepu reč, vole da im se pohvali ručak, trud oko kuće. Jer to im daje veselje i podsticaj za dalje. Osećaj da su korisne i cenjene u svom domu. Biti domaćica znači da se žena puno toga odrekla u korist svojih najdražih. Lepo je znati da je mama uvek tu, u svakom trenu, u svakom pogledu kojeg podigneš, ona je tu. Ta toplina, nežnost i znak da je tvoj oslonac, nema cene.

Izvor: Index.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top